България има предимства като инвестиционна дестинация

Нов индустриален парк край Пловдив привлича инвеститорите

България има предимства като инвестиционна дестинация

Предимствата на България като инвестиционна дестинация и възможностите на икономическите зони да предложат цялостен продукт и услуги на инвеститорите бяха обсъждани на ІV -тата специализирана конференция "Индустриално строителство и инвестиции 2017", която се проведе във вторник в София. Добрата локация, инфраструктурна обезпеченост, ефективно управление и качествени услуги, са основни предпоставки за ускорено развитие на индустриалните зони у нас като притегателен център за привличане на високотехнологични производства и логистични оператори. Пловдив до голяма степен покрива тези изисквания и вече привлече много значими инвеститори, отбелязаха участниците в конференцията.

Индустриалните проекти могат да се случат само там, където има подходящите условия и където инвеститорът знае, че няма да загуби времето си да търси парцел и тепърва да променя предназначението му и да търси как да го свърже с инфраструктура. Основен двигател на пазара са големите чуждестранни компании, които влизат в България. Традиционно българските компании са насочват към малки и средни по размер терени.

В рамките на конференцията беше представен "Индустриален Парк Марково“, който се намира в южната част на град Пловдив и вече е готов да посрещне на инвеститори. Разположен на околовръстния път на Пловдив паркът се намира на 15 км от автомагистрала "Тракия“, на 10 км от Летище Пловдив, както и новия интермодален терминал.

"Индустриален Парк Марково“, който е проект на "Галакси Инвестмънт Груп“, предлага парцели за логистика и производство с готова инфраструктура. Теренът е с големина 158 000 квадратни метра. Конкурентно предимство на проекта е възможността за газификация, което прави бъдещото производство изключително ефективно. Предлагат се различни варианти за развитие на зоната, съгласно специфичните изисквания на инвеститорите, както и конкурентни цени спрямо други такива в региона.

Индустриалните проекти могат да бъдат подсигурени и с високо квалифицирана работна ръка. В Пловдив следват 40 000 студенти в общо 10 университета. По прогнози на експерти, през тази година в района на Пловдив се очаква да стартират инвестиции за 50 млн. евро, които ще създадат нови 1500 работни места. "Тези намерения показват потенциала за растеж на този сектор и за това развиваме усилено индустриалният сегмент на пазара", коментираха от инвестиционната компания. Развитието на индустриалните зони е ключов фактор за привличане на инвеститори с висока добавена стойност. Сред най важните предизвикателства в бранша остават доразвиването на атрактивния профил на България за привличане на индустриални инвеститори и справянето с недостига на кадри.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес