България има шанс за аванса от 1.6 млрд. лв. по Плана за възстановяване

Това ще се случи ако ЕК и Съвета на ЕС одобрят българския документ до края на 2021 г.

Вицепремиерът Атанас Пеканов връчи Плана за възстановяване и устойчивост на Цветан Кюланов на 15 октомври

България има шанс да получи аванса от 1.6 млрд. лева по Плана за възстановяване и устойчивост, въпреки че закъсня с внасянето му в Европейската комисия (ЕК).

Това ще стане, ако първо ЕК одобри плана по-бързо от 2 месеца, а след това той получи и зелена светлина от Съвета на ЕС до края на годината. Това стана ясно от обясненията на Цветан Кюланов, и.д. ръководител на представителството на Европейската комисия в България, на пресконференция в София.

Срокът за разглеждане на българския План за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия е два месеца. След това в рамките на месец той може да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз, каза Цветан Кюланов.

Ако това стане до 31 декември 2021 г., ще има плащане по проектите, посочи Кюланов, цитиран от БТА. Той допълни, че е поет ангажимент да се работи възможно най-бързо, за да има плащания.

Планът беше предаден от служебния кабинет в представителството на ЕК в София в петък - 15 октомври.

По регламента на ЕК оценката на Плана продължава два месеца. Със съгласието на правителството срокът за разглеждане може да се удължи.

След неговото приемане в ЕК, следва одобрение от Съвета на ЕС, което обикновено става врамките на един месец, но понякога срокът също може да се удължи.

В повечето случаи ЕК се вмества в двата месеца за разглеждане на националните планове, но има и изключения като например Румъния, каза Кюланов.

Качеството на проектите има предимство пред скоростта на одобрение. В интерес на националните власти е да работим максимално бързо и качествено, каза Кюланов.

ЕК оценява проектите с 11 компонента по тристепенна скала "А", "Б" и "С" (Ц на български). План не може да бъде одобрен ако има оценка "С". Има компоненти, в които оценката задължително да е "А", но и в останалите, оценката трябва да е предимно "А".

След одобрението на Плана правителството два пъти годишно иска плащане от ЕК.

Комисията и нейните органи, проверяват изпълнението на проектите и реформите и след това се изплащат парите. Има възможност да се направи частично плащане, ако са изпълнени само части от проектите, посочи Кюланов.

Българският план за възстановяване и устойчивост е програма за дългосрочни инвестиционни проекти и реформи, които да направят икономиката по-силна и по-конкурентоспособна.

Общият ресурс, който страната трябва да получи в следващите години, е 12.9 милиарда лева от Плана за възстановяване. Те ще активират допълнително 8.1 милиарда лева.

Българският план съдържа 59 инвестиционни проекта и 46 реформи, които трябва да се случат до края на 2026 година.

Планът е от хиляди страници и стотици файлове и все още е рано за предварителна оценка на неговото качество, посочи Кюланов.

Споделяне

Още от Бизнес