България има шистов газ за стогодишно потребление

България има шистов газ за стогодишно потребление

България разполага с шистови залежи от природен газ от 17 трилиона кубични фута, достатъчни да задоволят нуждите ѝ от синьото гориво за сто години, и има 200 млн. барела шистов нефт. Това сочи доклад на Агенцията за енергийна информация /EIA/ на Съединените Щати публикува доклад , който оценява залежите на газ и нефт от 137 шистови находища в 41 държави извън САЩ.

 

Изследването представя подробно геоложко описание на Мизийската платформа, която се простира върху Южна Румъния и Централна Северна България. В нея се намират множество богати на въглеводороди шистови формации с благоприятни условия за добив на газ от шисти. Една от тях, Етрополската аргелитна формация, е считана за основния източник на въглеводороди в Северозападна България и е най-перспективна за проучвания за природен газ от шисти. Според доклада тази шистова формация се характеризира с умерено висока шупливост (5%), а коефициентът на извличане на газа може да бъде доста добър в зависимост от използваната технология.

 

EIA отбелязва, че шистовите находища в Мизийската платформа все още не са добре проучени и могат да се окажат значително по-големи, което предполага, че запасите на природен газ и нефт от шисти също може да са по-значителни.

 

В доклада се посочва, че макар България да няма специален режим за регулация на природния газ от шисти, страната предлага привлекателни условия за добив на конвенционален газ и нефт. Концесиите за добив се предоставят за срок до 35 години, концесионните такси варират между 2,5% и 30%, а корпоративният данък е 10%.

 

През последната година обществената съпротива срещу природния газ от шисти е нараснала драматично в България, пише още в доклада. Според EIA развитието на шистовата индустрия в Полша и Великобритания се очаква да повлияе на политическата приемливост и правителствените политики по отношение на природния газ от шисти в Румъния и България.

 

Според данните в доклада общите залежи на природен газ от шисти в света са 10% по-големи в сравнение с предходна оценка, правена през 2011 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?