България иска 1 милиард от европарите за ремонт на пътища

България ще преговаря в Брюксел за възможността 1 млрд. евро от оперативните програми да бъдат пренасочени за ремонт на пътища, вместо за други проекти, по които така и така нямаме готовност. Въпросът е поставен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на среща с посланиците от ЕС в понеделник.

"Това е първото правителството, което приоритизира пътищата, защото пълненето на дупки е една голяма дупка", каза министърът. Той заяви, че смисълът е да се наливат пари в магистрали, а не в дупки, и допълни, че най-голямата дупка на България е АЕЦ “Белене“, която е погълнала 2 млрд. лв. и с тези пари е можело да имаме три магистрали.

По програмата за ремонт на пътища за 1 млрд. евро тепърва предстои решение да вземе правителството, обясни Плевнелиев. Със задачата се е заел и новият министър по еврофондовете. Всички министерства и управляващи органи по оперативните програми ще направят оценка по години каква ще бъде тяхната успеваемост при усвояването на европейските средства за този програмен период, уточни министърът. Според тази оценка, която ще бъде проверена за устойчивост, ще се направи предварителен анализ откъде и колко средства могат да се вземат, за да се пренасочат към програма за ремонт на пътната инфраструктура.

Министърът заяви, че за ремонти на пътищата сега са предвидени 67 млн. лева, което е четири пъти по-малко спрямо предходни години. Направен е поименен списък с обектите, които трябва да се ремонтират и е изпратен до регионите и областните управители.

Плевнелиев съобщи, че се надява до края на седмицата да има подписано споразумение по претенциите на турския изпълнител на магистрала "Люлин“. Общата претенция на изпълнителя е била за 210 млн. евро, като тя вече е намалена до 189 млн. евро. Сега се водели преговори за допълнително понижаване до 185 млн. евро, допълни министърът.

Разплащането със строителните фирми върви по график – 124 млн. лв. са разплатени до момента, а тази седмица – още 6 млн. лв. ще бъдат насочени към малките строителни фирми. Така до края на март ще бъдат покрити дългове към над 120 компании. До края на 2010 г. ще бъдат разплатени общо около 200 млн. лв., съобщи министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?