България иска Беларус да освободи задържаните след президентските избори

Зам.-министърът на външните работи Димитър Цанчев е разговарял с посланика на Беларус в София Вячеслав Качанов заради задържаните опозиционери след президентските избори в страната, съобщиха от външно министерство.

"Особено ни тревожи фактът, че никой от задържаните над 600 души, включително кандидати за държавен глава на тези избори, до този момент не е освободен. Призоваваме белоруските власти да освободят всички задържани участници в протестните акции, без да им бъдат инкриминирани каквито и да било нарушения на законите на страната", посочил Цанчев.

Считания за последния диктатор в Европа Александър Лукашенко спечели за четвърти пореден път президентските избори. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви, че не признава изборите за легитимни, а САЩ и Европейският съюз осъдиха насилието срещу демонстрациите на опозицията. Стотици души, сред които и кандидатпрезиденти, продължават да са задържани.

"Считаме, че условията, при които се намират задържаните, и обвиненията срещу тях далеч не отговарят на обявяваните от властите на Беларус процеси на демократизация. Това според нас не отговаря на общоприетите стандарти и не съответства на провежданата от Европейския съюз и неговите държави членки политика по отношение на Беларус", заявил заместник-министър Цанчев.

Споделяне

Още от България