България иска близо 2 млн. лева неустойки от руснаците заради МиГ-овете

Руската корпорация бави сериозно ремонта на старите съветски изтребители

МиГ 29, сн. ВВС

България вече е предявила неустойки за близо 925 хиляди евро към руската корпорация РСК "МиГ" заради забавяния по договорите за ремонт на старите съветски изтребители МиГ 29, на които все още разчита българската военна авиация. 

Руснаците вече са изплатили 186 хиляди евро и имат време до края на март да платят и останалите средства. 

По един от договорите забавянето е около 1 година, обясниха от военното министерство в отговор на запитване на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация. 

Правителството на Бойко Борисов сключи рамково споразумение с руснаците за над 80 млн. лева, по което бяха подписани серия договори, които трябваше да свалят напрежението във Военновъздушните сили и да осигурят изпълнението на мисията Air Policing.

Първоначално политическото ръководство на МО приемаше забавянията, но вече промени поведението си. След първи октомври миналата година са извършени три доставки от РСК  "МиГ" по договорите. 

Заради липсата на изправна техника и достатъчно средства българските летци летят опасно малко.

Руската поддръжка на машините традиционно създава проблеми, но сега те може да се задълбочат и заради мерките около пандемията.

В същото време продължават руските провокации в близост до българското въздушно пространство, което налага вдигането на български МиГ-ове и допълнително изразходване на ресурса им.

Първоначалната идея на Каракачанов бе да се ремонтират 15 от МиГ-овете на въоръжение в българските Военновъздушни сили, но предвид ценовото предложение на руснаците се оказа, че България не може да си позволи ремонт на повече от 8 машини.

Договорите, сключени по рамковото споразумение, трябва да бъдат напълно изпълнени до средата на 2021 година.

За периода 2006-2020 година България сключи договори за поддръжката на МиГ 29 на обща стойност 275 млн. лева без ДДС.

Въпреки че страната закупи 8 нови самолета F-16 Block 70 oт САЩ и "Локхийд Мартин" за над 2 млрд. лева, използването на МиГ-овете остава без алтернатива дори след доставката им.

За да се премине изцяло към нова платформа, трябва да се закупят най-малко още 8 нови изтребители, което не се знае кога ще стане.

МО сключи споразумение  с беларуската компания "558 Авиационен ремонтен завод" за ремонта на щурмовиците Су-25 за около 80 млн. лева. Там обаче ситуацията се движи по-добре, въпреки че заради пандемията имаше известно забавяне.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?