България иска да е домакин на берлинското изложение “Зелена седмица“

България иска да е домакин на берлинското изложение “Зелена седмица“

България ще кандидатства за домакинство на берлинската “Зелена седмица“, която е най-голямото изложение за земеделие и хранителна промишленост в Германия. Това съобщи в петък министърът на зеделението и храните Мирослав Найденов, който посрещна германския министър на земеделието Илзе Айгнер и кмета на Берлин Клаус Воверайт на българския щанд на откритата същия ден международна проява.

България участва в изложението, което ще продължи до 24 януари, за 21-ви път със свой национален щанд, но никога досега не е била страна-партньор. Тази година такава е Унгария, която се явява партньор за втори път през последните десет години.

Страната ни ще заяви домакинство, но това ще е възможно да стане най-рано през 2013 г., тъй като до тогава вече има график за други страни, допълни Найденов. Ползите за страната-домакин се изразяват в реклама на държавата, нейните храни, земеделие, бит и култура. Организаторите предоставят площ от цяла палата, на която се разполагат фирми, които презентират съответната страна, обясни той.

Тази година България се рекламира на “Зелена седмица” от 13 фирми. Националният щанд е разположен върху 100 кв. м. и е оформен в модерна визия с винили, които имитират традиционни български черги. На него има изграден специален готварски кът, където ще се приготвят известни български ястия.

Изложителите са винарските компании “Тера Тангра”, “Лозенска лоза”, “Карабунар”, вината с марката “Стримона” на “Лумпарова къща”-Мелник, месопреработвателната компания “Тандем”, млечните “Жоси” и “Хаджийски и фамилия” и германската компания за търговия с млечни продукти BeBuNet- Страната ни е представена и от минералните води “Хисар” и “Оазис”. Фирма “Герада-ГМ” показва био сертифицирани продукти – чай, мед и др. Български етерични масла и продукти представят „Зорница къмпани” ЕООД и Института по розата и етеричномаслените култури.

Работилница е отворила Задругата на майсторите на художествени занаяти от фирма “Подеминвест”, където посетителите могат да си купят оригинални предмети за бита от керамика, дърво и други български сувенири.

В ресторанта на щанда пък могат да се опитат най-вкусните специалитети от националната кухня. За доброто настроение на посетителите се грижи танцов състав „Български ритми”, който представя традиционни български песни и танци. Освен това момичетата и момчетата правят атракции и анимационна програма.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?