България иска да охранява македонското небе заедно с Гърция

Докато София само заявява желание, Атина вече сключи споразумение със Скопие

Старите съветски изтребители МиГ 29, на които България разчита да охранява небето си.

България иска да охранява въздушното пространство на Северна Македония на ротационен принцип с Гърция, каза президентът Румен Радев във вторник.

Той съобщи, че е имал срещи с премиерите на двете страни - Кириакос Мицотакис и Зоран Заев, на които е станало дума за това на предстоящата среща на върха на НАТО в Лондон "да бъдат уточнени параметрите на тази мисия, така че България да се включи в нея на ротационен принцип, заедно с Гърция".

България неколкократно е повдигала на думи въпроса за участие в тази мисия, но много малко стъпки са направени в тази посока. Премиерът Бойко Борисов се похвали, че с новите изтребители F-16 България безпроблемно може да поеме и охраната на македонското небе. Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов също е изключително активен по отношение на Северна Македония, но е съсредоточил силите си предимно в заклеймяване на местните "историчари".

В това време Атина постигна конкретно споразумение със Скопие. Тя обяви, че е готова да си сътрудничи със София в охраната, но засега всичко е само на принципно ниво.

"България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното пространство на Република Северна Македония", каза Радев.

"Докато отлагахме разговорите с Република Северна Македония на тази тема за "светлото бъдеще", когато ще имаме ескадрила нови самолети, Гърция сключи споразумение за тази мисия. И то при положение, че с днешните наши възможности можем да изпълняваме напълно пълноценно тази задача, без никакви допълнителни разходи, защото тя се носи от базата за постоянно базиране - "Граф Игнатиево", допълни той.

По думите му това е не само в наш национален интерес, но е "най-вече дълг към братска Македония, а това ще бъде израз и на нашата политическа зрялост и съюзническа отговорност".

Той посочи, че техническите подробности ще се изясняват, важното е, че България може и трябва да участва в тази мисия.

Преди няколко месеца премиерът Бойко Борисов каза, че се е разбрал с "колегата Зоран Заев, като придобием новите изтребители, да пазим въздушното пространство и на Северна Македония".

"Защото така или иначе тези самолети не могат да завият толкова близо и ходят над Северна Македония", разясни визията си премиерът.

Междувременно Северна Македония изпадна в поредната управленска криза, след като не получи очакваната дата за начало на преговори с Европейския съюз. Социалдемократът Зоран Заев, който показа, че е готов на компромиси с България, може да изгуби управлението на предсрочните избори през пролетта. Лидерът на другата най-голяма партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е далеч по-твърд в отношението си към София.

Радев реагира умерено на коментара на френския си колега Емануел Макрон, че НАТО е в "мозъчна смърт".

"За да се разберат правилно думите му, трябва да се прочете цялото му интервю пред "Икономист", което е продължение на знаковата му реч пред Сорбоната през 2017 година", разясни Радев.

Според него с тези думи френският президент изразява "тревогата си за бъдещето на НАТО, но пречупена през неговата загриженост и болка за бъдещето на ЕС, който в момента има амбицията да бъде фактор на световната сцена, търси мястото си, но е поставен в един стратегически триъгълник - САЩ-Русия-Китай".

"За да играе силна роля на глобалната сцена, според Макрон, ЕС трябва да има собствен отбранителен потенциал, бързи механизми за вземане и осъществяване на решения", посочи Радев.

Той отбеляза, че ситуацията в Сирия трябва да служи за пример - "когато някои страни тръгнат на самостоятелни решения, които обаче влияят върху сигурността на всички останали страни членки".

"Това означава, че има остра необходимост от дебат за единството и солидарността на Алианса като негови основополагащи принципи", коментира Радев.

След споразумение с премиера и правителството президентът ще води българската делегация на започващата в Лондон среща на НАТО. В делегацията са министрите на външните работи и отбраната Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България