България иска да поднови износа на ток за Турция

България иска да поднови износа на ток за Турция

Перспективите за износ на ток от България към Турция след пълната интеграция на турската енергийна система към европейската, извършена това лято, е обсъдил министърът на икономиката, енергетиката и туризма Tрайчо Трайков на среща в Истанбул с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. Двамата са разговаряли в рамките на ежегодния Черноморски енергиен и икономически форум, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в четвъртък.

Анкара спря да внася ток от България през април 2003 г. заради това, че страната ни не спази ангажимента си да даде на турския “Джейлан холдинг“ строежа на хидрокаскадата “Горна Арда“.

“Направихме преглед на основните актуални теми на енергийното ни сътрудничество. Една от тях е междусистемната връзка между газовите ни системи. Знаете, че се опитваме да я построим като част от газопровода “Набуко”. Има концепция, която сме изготвили и заедно ще промотираме пред Европейската комисия за осигуряване на част от финансирането”, заявява Трайков в разпространено от ведомството му съобщение.

Двамата енергийни министри ще обсъдят темата отново в началото на следващата седмица, когато министър Йълдъз ще посети София в рамките на турска правителствена делегация, водена от премиера Реджеп Ердоган.

Черноморският енергиен и икономически форум е ежегодна инициатива, която събира представители на бизнеса и политически лидери, за да обсъждат актуалните икономически и енергийни проблеми пред Евразия.

Инициативата цели да активизира сътрудничеството между партньорите от района на Черно море, Каспийския регион и Централна Азия и да насърчи усилията им за енергийна сигурност, икономически растеж и политическа стабилност. Тази година акцент в дискусиите бе кръгла маса „Евразия - регионална възможност и предизвикателства”. Констатирана бе по-силната роля на частния сектор в тези процесите. Интеграцията продължава да е ключов елемент за страните от Евразия, подчертаха участниците в срещата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес