България иска гъвкави и кратки доставки от "Газпром", ще предоговаряме транзита

От април руският газ ще струва под 500 долара, ускоряването на "Южен поток" не ни ангажира с нищо, твърди Делян Добрев

България иска гъвкави и кратки доставки от "Газпром", ще предоговаряме транзита

Договорената в края на миналата седмица отстъпка от 11 процента в цената на руския газ от април в стойностно изражение означава цена под 500 долара за 1000 куб. м, обещаното ускоряване на строежа на газопровода "Южен поток" не ни ангажира с нищо и руснаците не са получили нито сантиметър от нашите тръби.

В същото време България гони гъвкавост и краткосрочност при новия договор с "Газпром" за доставка на суровина след 2012 г. и ще предоговаря част от клаузите на договора за транзит на руски газ през страната ни, така че те да отговарят на изискванията на Европейския съюз. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред БНТ в понеделник.

"Не искаме дългосрочни договори, които да ни обвързват за дълъг период от време с "Газпром", защото ние ще имаме алтернативи. Едната алтернатива може да бъде доставка на газ чрез интерконекторите, друга, много по-съществена и важна алтернатива, ще бъде местният добив", коментира Добрев. Той обясни, че надеждите са свързани с резултатите от проучванията в дълбоките води на Черно море, за където се провежда конкурс и има огромен инвеститорски интерес към този блок, където се очаква да се намерят сериозни залежи от газ. Министърът посочи още, че две компании в страната имат оптимистични данни от проучванията си и за конвенционален газ на сушата.

"И тук не говорим за шистовия газ, който също е някаква алтернатива. И ако се докаже, че е безопасно за околната среда, тази алтернатива трябва да се използва, защото благодарение на този шистов газ цената на газа в Съединените американски щати е 100 долара, а при нас е около 500 долара, въпреки намалението", каза Добрев.

Той обясни, че договореното намаление на цената е и по трите договора с контролираните от "Газпром" сегашни доставчици – "Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпром експорт".

"Ускоряването на процедурите по "Южен поток" не ни ангажира с нищо. По-скоро ние така или иначе смятахме да ускорим процедурите, защото това е проект, от който ние ще печелим по предварителни данни около 150 милиона евро на година допълнителни транзитни такси извън тези, които ще продължим да ги вземаме за транзита", посочи министърът на икономиката, енергетиката и туризма. По думите му дори страната ни ще увеличи с около 12 на сто сегашните приходи, които взема от транзита на руския газ за Гърция, Турция и Македония.

Той отхвърли коментарите, че страната ни е предоставила част от своята газопреносна мрежа на руснаците. "Не сме дали и един сантиметър от нашите тръби", заяви Добрев.

Министърът съобщи още, че страната ни е поискала и е получила разрешение от "Газпром" да предостави на Европейската комисия транзитните договори заради заведената срещу България съдебна процедура, че не спазва изискванията на ЕС за осигуряване на достъп до газопроводите и на други доставчици. "Съвместно с Европейската комисия работим върху това ние да променим част от клаузите така, че да нямаме това неизпълнение" каза Добрев и изрази увереността си, че България и Русия ще успеят да коригират транзитните договори в посока, която да изпълнява европейските правила и да не се стига до санкции за страната ни..

Министърът съобщи още, че през настоящата седмица в Народното събрание трябва да се сформира комисия, която да прецизира текстовете на наложената забрана за използване на технологията хидрофракингг за търсене на природен газ, Така по думите му ще се позволи добива на конвенционален газ и нагнетяване на запаси в газохранилището в Чирен, които сега са възпрепятствани заради сегашните формулировки на наложения в началото на годината мораториум върху шистовия газ.

"Дали като цяло забраната ще отпадне или не, това ще го кажат специалистите, това ще го кажат и хората", допълни и Добрев. Той посочи като проблем на наложената забрана, че е решена без дебат заради притесненията на обществото.

"Притиснати от времето и от обстоятелствата, защото на "Шеврон" сме гласували лиценз, в бързината ескалира напрежението, ескалираха страховете, защото нормално е ние да се уплашим, ако не знаем за какво става въпрос. Сега имаме мораториум, не сме притиснати нито от времето, нито от обстоятелствата, защото го имаме мораториума. И точно сега имаме основата, на която ние да направим проучване и да анализираме дали е опасно или не", коментира министърът.

По думите му ако се установи, че е опасно проучването за шистов газ, остава си мораториумът, дори може да се запише в закон. "Ако обаче има начини да се контролират рисковете за околната среда и не е опасно, тогава защо не да променим законодателството в посока да гарантираме, че всички тези рискове са контролируеми и има институции, които ще следят за спазването на най-добрите практики при добива на такъв газ, и да проучим има ли или няма шистов газ в България", каза Добрев.

Според него парламентарната комисия след 3 или 6-месечен анализ на въпроса може да излезе с три извода - "да се забрани постоянно, да остане мораториумът, защото ние трябва да разберем още повече подробности по тази технология или все още е рано, или да направим законодателство, за да контролираме всички рискове, тогава да разрешим проучването, а на един бъдещ етап да решим дали ще добиваме или не".

"И всъщност интересното е, че до това проучване щеше да се стигне 2014 и 2015 година и дотогава според мен имахме достатъчно време да направим всичко това и без проучване и без този мораториум", каза още Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?