България иска най-малките ферми да са освободени от "зелени изисквания"

Страната ни се бори за запазване и на т.нар. "преходни помощи", сред които най-голяма е тази за алтернатива на тютюна

България иска най-малките ферми да са освободени от "зелени изисквания"

Най-малките ферми в България, простиращи се на площ до 100 дка, да бъдат освободени от новите зелени изисквания на ЕК в новия програмен период (2021-2027). Такава позиция отстоява България заедно със страните от Вишеградската четворка, като общите действия за бъдещата обща селскостопанска политика бе оформена в обща декларация.

"Важно е да запазим възможността за изключване на фермерите с до 10 ха(100 дка) обработваема земя", казва Десислава Танева, цитирана от пресцентъра ѝ.

България и Вишеградската четворка настояват още максималния задължителен процент, насочен за екологични площи, да не бъде повече от 5%.

Очаквано страната ни продължава да се бори за запазване на т.нар. "преходни помощи", най-голямата от които са субсидиите за алтернативен поминък на тютюна. В момента тя се получават от 40 000 души, които в периода от 2007 до 2009 г. са се занимавали с тютюн. Предложението на страната ни референтната година за новия програмен период да е 2018 г.

Последно, на 14 септември стана ясно, че тютюнопроизводители ще получават милиони от бюджета за "алтернативен поминък" още 2 години. През пролетта на 2020 г. около 40 000 производители кандидатстваха за 72 млн. лв., които ще бъдат изплатени през пролетта на 2021 г. Парадоксалното е, че макар че помощта е за преминаване към алтернативен поминък, няма забрана фермерите, които я получават, да се занимават с тютюн. И около 5000 от тях реално го правят. Т.е. предстоящите за разплащане 72 млн. лв. субсидии ще отидат при малко над 5000 човека, които и продължават да се занимават с тютюн, и до още 37 000, които реално са се отказали.

България се бори и за запазване на т.нар. "обвързана подкрепа", т.е. субсидиите за плодове, зеленчуци и животни, които се отпускат на база произведена и продадена продукция.

Споделяне

Още от Бизнес