България иска НАТО да третира еднакво границите си и да не позволява дисбаланси в Черно море

Даниел Митов: Не ни трябва конфронтация с Русия, санкциите работят добре

"Санкциите (бел. ред. - срещу Русия) работят достатъчно добре и на НАТО не му е нужна военна конфронтация, но трябва да покаже ясно, че ще защитава всеки един от своите съюзници и ще компенсира създадените дисбаланси". Това коментира външният министър Даниел Митов, след като на извънредно правителствено заседание в петък бе приета позиция за срещата на върха на НАТО във Варшава на 8 и 9 юли.
 
"Нашето настояване е североизточния фланг на НАТО, тоест Балтийските държави и Полша да бъдат третирани по еднакъв начин с югоизточния –  Черноморският басейн и останалата част от югоизточната външна граница на НАТО “, заяви  Митов. 
 
По-рано този месец НАТО реши да разположи в Румъния своя многонационална бригада и да дислоцира батальони в балтийските държави и Полша.
 
Митов за пореден път посочи, че България не е поемала никакви ангажименти за регионални инициативи в Черно море и приема само общи учения под флага на НАТО.
 
До извънредното заседание на правителството се стигна, след като миналата седмица премиерът Бойко Борисов отказа публично България да се включи в регионална военноморска инициатива в Черно море с Турция и Румъния, докато  президентът Росен Плевнелиев и военният министър Николай Ненчев подкрепиха подобни разговори в НАТО. 
 
Разминаванията в изказванията предизвикаха още миналата седмица кризисна среща и общо изявление на президента, външния министър и министърът на отбраната, но опозицията използва ситуацията и поиска Бойко Борисов да даде обяснения в парламента.
 
Без регионални инициативи в Черно море 
 
Така само няколко часа след заседанието на правителството Борисов и Митов бяха изслушани по темата и от депутатите, като повториха пред тях вече неколкратно изговорените си тези. 
 
Борисов отново заяви, че "във всяко едно отношение сме доказали, че сме лоялен партньор на НАТО".
 
"Първи темата (бел.ред. за обща черноморска инициатива) я повдигна румънският премиер. Румънският премиер искаше да подпишем меморандум и да го обявим пред пресата. Думите, които чу от мен, са, че ние имаме много задачи да решаваме. В рамките на НАТО сме свършили много работа. С Румъния може всеки ден да правим военни учения. Няма лошо”, заяви Борисов.
 
От БСП изчетоха декларация в парламента против участието на България в регионални военни формати, "още повече, ако са насочени срещу трети страни". 
 
Депутатът от левицата Ангел Найденов коментира, че от БСП са силно обезпокоени от ситуацията, в която се намира страната в последните дни. 
 
 "Основания за това усещане ни дава не само разминаването и разногласието, което е видимо между президент, министри и вас самия”, заяви Найденов. 
 
По думите му БСП е разтревожена от факта, че са провеждани разговори и зад гърба на министър-председателя са поемани ангажименти от министри. 
 
Без конфронтация в Черно море 
 
Даниел Митов допълни, че България настоява засилените учения, които изграждат отбранителния капацитет на страната ни и на НАТО, да са под командванията на Алианса и да са съобразени с конвенцията от Монтрьо.
 
Според тази конвенция бойни кораби на нечерноморски държави могат да пребивават в акваторията на Черно море не повече от 21 дни.
 
Митов заяви още, че България, както и НАТО не се нуждаят от военна конфронтация. 
 
По думите му икономическите санкции срещу Русия работят добре. 
 
"Фактите са следните: след анексията на Крим, делимитациите в Черно море станаха абсолютно неизвестни за никого. Русия струпва въоръжение както по Крим, така и по цялото протежение на Черноморския си бряг, което внася тежки дисбаланси в стратегическо отношение – както правни, така и военно-стратегически. В тази ситуация НАТО е длъжно да усили отбранителните и въздържащите способности на съюзниците си и да даде ясни сигнали, че ще защитава всеки един свой съюзник", заяви още Митов.
 
"Чувстваме се подготвени"
 
След края на правителственото заседание министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че очакванията на България за срещата са свързани с по-добра координация на съюзниците в Алианса, с по-тясно сътрудничество в ЕС, с адаптацията на НАТО в силно променената среда за сигурност. 
 
Получихме одобрението на министрите и на премиера, чувстваме се подготвени и отиваме обнадеждени, заяви министърът на отбраната. 
 
Има завършена позиция и президентът е запознат с нея, допълни Ненчев.
 
На срещата на върха ще бъдат дискутирани и въпроси, свързани с Близкия изток, участието на НАТО там в мироопазващи мисии и търсене на мирни решения на проблемите. Ще бъдат обсъдени и въпроси, свързани с инвестиции в отбраната, с киберсигурността и киберотбраната.
 
Отделна точка ще бъде и за противопоставяне на хибридните заплахи.
Споделяне

Още по темата

Още от България