България иска неусвоени европари за проекти в лозя да се пренасочат за Covid компенсации

Пандемията промени навиците на потребителите по отношение на виното, посочи земеделският министър Десислава Танева

България иска неусвоени европари за проекти в лозя да се пренасочат за Covid компенсации

България продължава с инициативите си неусвоените пари по европрограмите да се пренасочат като компенсации за пандемията, вместо да се изпълняват инвестиционни проекти.

Земеделският министър Десислава Танева е предложила във вторник всички страни членки, които разполагат с неусвоени средства по националните лозаро-винарски програми, да имат право да програмират извънредна мярка. Идеята е чрез нея да се подпомогнат производителите на винено грозде, които са засегнати Covid-19, съобщиха от ведомството ѝ. Предложението е направено по време на неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие в гр. Кобленц, Германия.

От Министерство на земеделието обаче не уточняват на каква сума възлизат неусвоените средства. Mediapool научи, че ще се изчислява и ще е ясна до 15 октомври.

За предложението си Танева се мотивира, че мерките на ниво ЕС до момента се отнасят предимно до избите, но не и до самите производители на грозде за вино. "Кризата с коронавируса наложи затварянето на канали за реализация. Бяха променени навиците на потребителите, което потвърждава нуждата от допълнителен инструментариум за подкрепа на ниво ЕС", уточни земеделският министър.

По думите ѝ, ситуацията налага ЕС да предприеме мерки за засилване на подкрепата към регионалното производство, късите вериги за доставка на храни и организациите на производителите. "Това ще е подкрепа и за малките стопанства, което в крайна сметка е и част от Общоевропейската селскостопанска политика и би се приело много добре от общностите", посочи министър Танева. Тя каза още, че кризата изисква необходимост от гъвкави мерки, които да се предприемат от страните-членки за сигурност на участниците в хранителната верига.

По същата схема 106 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони бяха пренасочени за подпомагане на производители на плодове, зеленчуци, животновъди, преработвателни предприятия и други. Оказа се, че средства освен от мерки, по които има спестени пари, се прехвърлят и от буксуващата повече от 2 години мярка за прокарване на широколентов интернет в селата и то в размер на цели 30 млн. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?