България иска още 500 млн. лв. за инфраструктура от ЕС

България иска още 500 млн. лв. за инфраструктура от ЕС

България ще се бори средствата от Кохезионния фонд да не се намаляват, за да може страната ни се възползва от възможността да получи още около 500 млн. евро за периода 2014-2020 г. за финансиране на инфраструктурни проекти. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на срещата на високо равнище на групата “Приятели на сближаването” във в торник вечерта в Брюксел, съобщи правителствената информационна служба.

Министър-председателят заяви, че засега най-неблагоприятното, което може да се случи, е България да вземе толкова пари, колкото досега, или средствата за страната да бъдат намалени. По думите му страната тръгва от лоша стартова позиция заради спрените европейски фондове при предишното правителство след случая "Батко и братко".

В отговор на въпрос за дължимите към България до края на годината 400 милиона евро от европейския бюджет по вече изпълнени проекти в страната Борисов уточни, че с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хаан е воден разговор средствата да бъдат възстановени навреме.

Министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев, който придружава премиера на днешната среща в Европейския парламент, отбеляза, че преди края на октомври България е изпратила искане за плащането на над 400 млн. евро и те ще бъдат възстановени до края на годината.

На Европейската комисия обаче не ѝ достигат 6 млрд. евро, за да посрещне всички заявени от държавите членки плащания по различни програми до края на тази година, стана ясно миналата седмица. За да се осигурят парите, всички страни трябва да доплатят пропорционални вноски.

"Ще изпратим още едно искане за около 150 млн. евро и разчитаме огромна част от тези средства също да бъдат възстановени", добави министър Дончев.

“България трябва да продължи да си провежда процедурите по начина, по който и досега – прозрачно и публично да усвоява средствата по европейските правила. Оптимист съм, че ще си усвоим всички средства, които ни се полагат от сегашната финансова рамка“, каза още премиерът.

Домакин на срещата на групата на приятелите на сближаването е председателят на европарламента Мартин Шулц . Във форума участват ръководителите на 15 държави от ЕС, които получават помощ от Кохезионния хонд. Това са всички нови страни членки плюс Испания, Италия, Португалия и Малта.

Групата се бори за запазването на средствата за кохезионната политика и през следващия програмен период. Тези пари се дават за намаляване на различията между отделните региони в общността.

"Кохезионните фондове служат на цяла Европа, те не са само за отделните националности", отбеляза Борисов. Той даде за пример това, че често фирми от едни европейски държави печелят конкурсите за проекти в други държави. “Финансовата помощ, която по-бедните държави получават чрез фонда, ги прави конкурентоспособни, а това значи по-силна Европа”, посочи премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа