България иска от ЕК разширяване на субсидиите за животновъди

България иска от ЕК разширяване на субсидиите за животновъди

Двойно разширяване на обхвата на националните субсидии за животновъдите ще поиска България от Европейската комисия, съобщи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, който откри в сряда изложението АГРА 2009 в Пловдив. Ако Брюксел одобри предложението, броят на подпомаганите животновъди ще се увеличи повече от два пъти и националните доплащания ще обхванат по-дребните фермери.

Искането предвижда право на субсидия да имат стопаните, които отглеждат минимум 5 говеда, крави и телета, както и/ или над 20 овце или кози майки. Досега на доплащания са имали право фермери, които се грижат за не по-малко от 50 овце или около 6 хил. души. Решението да бъдат подпомагани и стада от 20 глави ще позволи от доплащанията да се възползват 14 хил. души, каза Цветанов. За първи път се предвиждат субсидии и за собствениците на кози. Предвидените средства за реализацията на решението са 18 млн. лева.
Схемата е безпрецедентна и е най-яркото доказателство за желанието на целия екип на Министерството на земеделието и храните да защити интересите на българските животновъди, заяви агроминистърът.

Сумите ще се плащат към директните субсидии за 2009 г. като за целта фермерите трябва да докажат, че са отглеждали животните до 28 февруари 2009 г. и да запазят поне 75% от тях през цялата година.

Цветанов стопаните да побързат с подаването на документите, защото крайният срок, до който могат да направят това, е краят на настоящия месец.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?