България иска от ЕС да притисне Турция за бежанците

България настоява пред Европейския съюз да упражни натиск върху Турция по въпроса за бежанците, пресичащи нелегално и безпрепятствено границата между двете страни. Това стана ясно в сряда от думите на външния министър Кристиан Вигенин.

Пред БНР той обясни, че въпросът е обсъждан в детайли между министрите на вътрешните работи на двете страни са договорени някои конкретни стъпки, които в момента са в процес на реализация.

"След срещата обаче и договорените въпроси между двамата министри на вътрешните работи като че ли не се наблюдава особено подобрение на контрола на границата откъм турска страна, затова и моята преценка е, че вече идва време този въпрос да се постави и на по-високо политическо равнище", каза Вигенин и съобщи, че е поискал и се надява скоро да се окъществи негова среща с министъра на външните работи на Турция.

"А междувременно го поставих и пред председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой в два аспекта. Единият е политическа подкрепа и за България, от една страна, за наистина поставянето на въпроса и на най-високо равнище от страна на Европейския съюз пред Турция по отношение на охраната на границата с Гърция и с България. И вторият елемент - да се положат нови допълнителни усилия Европейският съюз да сключи споразумението за реадмисия с Турция, да се направи отново преглед на спорните въпроси по него и да се ускори работата максимално, защото подписването му ще даде, разбира се, и допълнителни възможности на България да се справя с бежанския поток, който влиза в страната", обясни министърът.

Той смята, че въпросът не бива да се обвръзва с подновяването на преговорите за членство на Турция в съюза чрез предстоящото отваряне на поредна преговорна глава, решението за което бе обявено във вторник.

"Не сме на етап, в който трябва да поставяме ултиматуми. Смятам, че все още не са изчерпани другите механизми за въздействие върху турската страна. А самото построяване на загражденията (по границата между двете страни – бел. ред.) е една превантивна мярка. Трябва все пак да бъдем и, така, да проявяваме разбиране и към проблема, че това е една дълга граница и не може да очакваме абсолютно всички, които желаят да пресекат границата, да бъдат спирани и от турската страна", каза Вигенин.

По-късно по време на съвместно заседание на вътрешната и външната парламентарна комисия той добави, че се обсъжда и евентуална либерализация на визовия режим за турски граждани като възможност южната ни съседка да се съгласи да подпише спогодбата за реадмисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България и ЕС

Колко време давате на новия парламент?