България иска от ЕС финансова помощ и проверка на системите за реакция при бедствия

България ще покани мисия на Европейския съюз (ЕС) да провери системите за превенция и реакция при бедствия и аварии. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева по време на среща с еврокомисар Кристалина Георгиева.

 

Целта на партньорската проверка е да се покажат грешките, пропуските и слабостите на нашата система, след което ще се дадат препоръки, с които да ги отстраним. През такава процедура вече са минали Великобритания и Финландия.

 

Захариева съобщи, че до края на седмицата страната ни ще подаде апликационните форми към фонд "Солидарност“ на ЕС, с които ще кандидатстваме за финансова помощ за подпомагане възстановяването на Варна и Добрич.

 

Стойността на щетите в двете области показва, че е достигнат критерият за национално бедствие - 240 млн.евро или 0.6% от БНД. В същото време продължава оценяването на щетите и в останалите области, пострадали от обилните дъждове, включително и Мизия, където положението е най-тежко.

 

За Мизия най-вероятно ще бъде възможно финансиране по Програмата за развитие на селските райони, съобщи пресцентъра на регионалното министерство.

 

"Градът попада в най-бедния региона на държавата, за това трябва да се възползваме от всички възможности да помогнем на хората да подобрят качеството си на живот“, каза Екатерина Захариева.

 

Кристалина Георгиева препоръча в новите програми на ЕС за България да бъдат включени като възможни за финансиране и действия за превенция срещу бедствия и възстановяване след тях.

 

По-късно тя посети град Мизия, където заяви, че е най-разумното е да бъде подготвена комплексна програма за възстановяване и за превантивни мерки срещу друго бедствие.


Тя добави, че ЕК ще се отзове положително за такава комплексна програма в община с висока безработица като Мизия и в най-бедния регион на ЕС.


Пред журналисти Георгиева каза, че е добре, че кметовете на засегнатите общини са започнали оценка на щетите от бедствието с помощта на експерти.

 

"До 12 седмици трябва да разберем дали щетите в региона надхвърлят 41 млн. евро, за да се кандидатства за помощ от фонда за солидарност на ЕС", допълни тя, цитирана от БТА.


По първоначални данни нанесените щети от поройните дъждове и последвалите наводнения в област Враца са за 30 млн. евро, посочи областният управител Венцислав Василев. Той уточни, че в тази сума не са включени щетите в общините Бяла Слатина и Мизия, оценката на които не е завършила.

Споделяне

Още от България