България иска от Китай да ускори уреждането износа на селскостопански стоки

Хан Чанфу и Румен Порожавон подписаха портокол от съвместното заседание на земеделската група

Ускоряване на процедурите за регламентиране на износа на селскостопански продукти в Китай е поискал министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов от китайския си колега Хан Чанфу по време на среща между двамата, съобщиха от пресцентъра на ведомството във вторник.

"Процедурите за износ на мляко и млечни продукти са на финален етап. Много е важно да бъде придвижена и темата с износа на тютюн, която бе поставена по време на вчерашната среща с премиера Борисов. Очакваме китайската страна да изпрати експерти, които да инспектират  българския тютюн“,  коментира Порожанов в съобщението.

Хан Чанфу от своя страна обяснил, че в момента в Китай има временни ограничения за вноса на тютюн от ЕС. Той пое ангажимент експерти да бъдат изпратени в кратък срок.

Двамата министрите преди ден откриха в икономическата зона "Тракия" край Пловдив офис за контакти на асоциация Шънджън Крос-Бордър И-Комерс (Shenzhen Cross-Border E-Commerce Association). Офисът ще обслужва логистичния център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти в страните от инициативата „16+1“ (Страните от Централна и Източна Европа - ЦИЕ+Китай).

Платформата позволява и извършването на електронна търговия между Китай и страните от Централна и Източна Европа, за която Чанфу отбелязва, че е много модерна в Китай.

"Смятам, че този вид търговия е много подходящ за формата 16+1. За  да бъде още по-ефективна, трябва да се изградят демонстрационни  зони. Моделът, създаден в България, може да бъде пренесен и в други страни от формата, включително и в Китай“, подчертал Хан.

Той информира, че в свободната зона на пристанище Янтиен на град Шънджън вече е създаден безплатен изложбен център за селскостопански продукти Китай – ЦИЕ. Чанфу приветства представянето там на селскостопански продукти от България.

Румен Порожанов на свой ред се ангажирал да работи активно за изграждане на демонстрационни китайски павилиони у нас и да осигури подкрепа за инвестиционните намерения на китайски инвеститори.

Министрите са подписалиа протокол от заседанието на проведената във вторник трета среща на българо-китайската работна група за сътрудничество в областта на земеделието между двете министерства.

По-рано двамата са посетили производствените бази на "Тиендзин Стейт Фармз Агрибизнес Груп" и розоварна, допълниха от пресцентъра на агроминистерството.

Споделяне

Още от Бизнес