България иска прекратяване на мониторинга на Брюксел през 2018 г.

Захариева обещава реформи в Букурещ, докато властите в София пазят недосегамостта на главния прокурор

Румънският премиер Сорин Гриндяну и Екатерина Захариева

България ще завърши правосъдните реформи до края на 2018 г., за да сложи край на мониторинга от страна на ЕС, обяви от Букурещ вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде АП, цитирана от БТА. Тя допълни, че европейското наблюдение "не може да продължава вечно".

Захариева каза, че България е решена да изпълни 17-те препоръки, включени в доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка. По думите ѝ Румъния и България трябва да си сътрудничат, за да убедят партньорите си, че не само са изпълнили препоръките в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, но и че са постигнали необратими резултати.

Докато Захариева обещава реформи пред европейските партньори, властите в София излъчват точно обратните сигнали. Сред препоръките от последния доклад на ЕК има искания за радикална реформа на прокуратурата, а тази тема е табу за всички парламентарно представени формации - ГЕРБ, "Обединени патриоти", БСП, ДПС и "Воля".

Едно от 17-те препоръки на ЕК е България да представи план и график (пътна карта) за изпълнение на препоръките от доклада на европейските прокурори за българската прокуратура. В този доклад се настоява за създаване на независима институция, която да може да разследва главния прокурор. Предложената структура много наподобява независимата прокуратура по румънски модел. Европейските прокурори настояват и за създаване на процедури по отстраняването на главния прокурор:

"По наше мнение, главният прокурор трябва да бъде временно отстраняван от длъжност или другояче задължен по закон да отстъпи от функциите си на главен прокурор, докато трае разследването. Ако срещу него бъде повдигнато обвинение и той бъде осъден, следва да му бъдат наложени произтичащите от това наказателноправни и дисциплинарни санкции", пишат европейските прокурори.

Отделно в доклад на Европейската комисия се препоръчва главният прокурор да отчита публично какво се върши по знаковите дела, които са известни на обществото. Само преди ден Конституционният съд забрани на депутатите да искат информация от Сотир Цацаров по конкретни дела. Съдът бе сезиран от главния прокурор, който открито се съпротивлява тази препоръка на Брюксел да бъде изпълнена.

Преди ден председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни пред БНТ, че може да има съдебна реформа и без да се пипа прокуратурата. Премиерът Бойко Борисов на свой ред отхвърли почти подигравателно предложенията на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за прекратяване на недосегаемостта на главния прокурор.

Извън тази тема Екатерина Захариева каза, че България и Румъния са изпълнили техническите критерии за присъединяване към Шенген. Тя изрази надежда, че влизането на двете страни в зоната на свободно движение ще стане възможно най-скоро.

"Когато имаме координирани действия, успяваме да постигнем най-добрите решения за двете страни. Решението за либерализиране на достъпа до визовата система на Шенген за България и Румъния, преговорите, които водихме заедно за либерализиране на визовия режим с Канада, са само няколко примера от последните няколко месеца", посочи Захариева и допълни, че присъединяването на България и Румъния към Шенген е въпрос на сигурност за цяла Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?