България иска точна дата за присъединяване на Западните Балкани към ЕС

Екатерина Захариева: Хората ще почувстват и видят решенията от срещата на върха

Екатерина Захариева
В навечерието на срещата на върха между ЕС и Западните Балкани в София българският външен министър Екатерина Захариева коментира, че хората в региона ще усетят решенията на форума, но се въздържа от гръмки обещания. 
 
Тя коментира, че посочената от Европейската комисия 2025 година като срок за присъединяването на към съюза на най-подготвените страни от района е реалистична и София я подкрепя. 
 
"Истината е, че от тази дата като че ли всички са леко недоволни. За част от европейските държави-членки, които са по-скептични към скорошно разширяване на Съюза, това е скорошна дата и считат, че страните просто ще я чакат и като дойде тя, влизането им в ЕС ще стане по някакъв заден път. Но България не смята така – според нас трябва да се постави някаква точна дата, за да бъде мотивираща за държавите, които са кандидати за членове", каза Захариева. 
 
Тя посочи, че на срещата ще бъдат взети решения, които ще се усетят от гражданите на Западните Балкани.
 
"Декларацията, която е одобрена вече от всичките 28 държави и ще бъде подкрепена от страните от Западни Балкани, освен ясната политическа подкрепа за европейската им перспектива, е придружена и от анекси и допълнения, които са свързани с конкретни резултати за гражданите на тези държави. Защото те искат да разберат какво можем да направим ние, за да могат те да усетят и пипнат подкрепата на Европейския съюз", посочи българският външен министър.
 
На срещата на върха на 17 май ще се дискутират перспективите за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС.  С Черна гора и Сърбия Брюксел вече преговаря, а наскоро ЕК предложи също и на Албания и Македония да започнат официално предприсъединителни преговори. Босна и Херцеговина, както и Косово, са смятани досега само за потенциални кандидати за преговори.
 
Конкретни резултати от срещата на върха ЕС-Западни Балкани не се очакват. Нереалистично е европейските лидери да посочат конкретни дати, на които страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС. Европейската комисия посочи неотдавна като най-скорошна възможна дата 2025 година и беше остро разкритикувана за това от останалите страни от общността. Критиците опонират, че и шестте балкански държави са все още много далеч от покриване на критериите за членство в ЕС, коментира Дойче веле. 
 
Захариева допълни, че европейската перспектива на нашите приятели от Западните Балкани не е само приоритет на Българското председателство, а дългосрочен и външнополитически приоритет на България.
 
"Бих казала, че през тази година няма как да приключи процесът за тези, които вече са със статут на кандидат-член, или да започне процес за такъв на тези две, които още нямат. Но целта ни е да успеем да направим рутинни инициативите, които сме започнали по време на нашето председателство – срещите между бизнесите, между неправителствените организации, между общините, между министерства, между страни, неформалните съвети, да се организира среща на върха не веднъж на петнадесет години, а да стане един рутинен процес", каза тя. 
 
"Но на първо място реформите, които трябва да се направят в тези държави, са заради гражданите“, каза още тя и посочи, че институциите на страните от Западните Балкани трябва да разберат, че членството в ЕС е ценност, а не само фондове и пари", допълни вицепремиерът и външен министър. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа