България иска транспортен коридор до Гърция заради готвените блокади

България настоява гръцката страна да осигури коридор за българските автомобили заради информацията, че фермерите от южната ни съседка ще блокират границите в петък, съобщи в четвъртък Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Ведомството е изпратило писмо чрез външното министерство за разрешаване на ситуацията по дипломатически път.

Ако гръцките власти не осигурят безпрепятствено преминаване на автомобилите ни през трите гранични пункта между България и Гърция, страната ни ще иска съдействие от Европейската комисия. Свободното движение на стоки между държави-членки е основна свобода в ЕС и основополагащ принцип на Единния вътрешен пазар на Общността. То е регламентирано в Регламент на ЕС 2679/98, за чието нарушение са предвидени санкции.

В писмото на МТИТС се казва, че българската държава приема правото на гражданите на ЕС да изразяват своята позиция, както и правото на гръцките земеделски производители на протест, но не и в случай, когато се нарушават основни права и свободи за други граждани на Европейския съюз.

При блокиране на всички ГКПП по българо-гръцката граница, загуби понасят най-вече автомобилните превозвачи в България и други страни-членки на ЕС. Повечето случаи се отнасят за превоз на пътници, които имат определени дни за пътуване до или от Гърция или превоз на малотрайни стоки с определен срок на годност и транспортиране, който е изтекъл или изтича в близките дни, мотивират се от МТИТС.

Гръцките фермери започнаха с протести по пътищата в страната

Гръцки фермери разположиха в четвъртък тракторите си по протежение на магистралата Серес-Солун при Стримонико. Същото се случи и на магистралата Серес-Кавала при Кердилиа. Вътрешният трафик ще бъде блокиран в петък, 15 януари. В същия ден е предвидена и блокада на граничния пункт Промахон – Кулата. От областта Еврос съобщиха за решение да затворят с трактори граничните пунктове към Свиленград и Гоце Делчев от 17-ти януари.

Протестите на фермерите са за гарантирани цени на продукцията им и замразяване на дълговете им.

Миналата година по същото време гръцките фермери блокираха пунктовете за около 20 дни и причиниха сериозни неприятности на българските шофьори и загуби за превозвачите.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани