България иска транзитен коридор за стоките си през гръцките фермерски стачки

Снимка: БГНЕС

Гърция да осигури транзитен коридор за българските превозвачи през граничните блокади на стачкуващите фермери. Това поиска българският премиер Бойко Борисов в телефонен разговор с гръцкия си колега Алексис Ципрас във вторник, след като по-рано през деня ръководството на транспортното ни министерство поиска същото от посланика на Атина у нас Димостенис Стоидис, който бе привикан заради създаваните от миналата седмица проблеми за преминаване на българските тирове от протестиращите срещу пенсионната реформа гръцки селски стопани.

Близо 1800 камиона изчакват от двете страни на границата заради блокадите на пътища на гръцка територия, в резултат на което търпят огромни загуби и санкции, обяснил Борисов на Ципров, предаде пресцентъра на Министерския съвет. Вътрешни проблеми не трябва да се превръщат в повод за нарушаване на правото на свободно движение на хора и стоки, казал българският министър-председател. Н есе посочва какъв е бил отговорът на Ципрас.

От съобщението на транспортното министерство за срещата със Стоидис обаче става ясно, че гръцкият посланик не очаква в следващите два дни да бъде намерено решение на проблема. Причината е в насрочената за 4 февруари общонационална стачка в Гърция.

Българските превозвачи продължават да изпитват затруднения най-вече от блокадите на граничния пункт "Кулата – Промахон", където протестиращите гръцки фермери не спазват предварително обявените часове за протест, за разлика от протестиращите на пункта Илинден – Ексохи.

И във вторник на ГКПП-Кулата стачкуващите продължават да пропускат само леките автомобили и автобусите, а камионите от понеделник по обяд чакат. Заради проблема на мястото на блокадата отидоха областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и кметът на Петрич Димитър Бръчков, за да се търси решение на ситуацията.

Опашката от тежкотоварни автомобили на граничния пункт стигна десет километра и започва още от отклонението за село Генерал Тодоров на автомагистрала "Струма".

Ако блокадата продължи по-дълго, товарните коли ще бъдат спирани във вътрешността на областта на обособени паркинги.

След като по график стачкуващите затвориха и пункта "Илинден-Екзохи", в 15 движението на коли бе възстановено, но отново ще спре между 17 и 22.30 часа.

За кратко проблеми с преминаването имаше и на пункта "Маказа" около обяд заради препречил движението камион.

Споделяне

Още от България