България избира достоен затворник от Гуантанамо със семейни ценности

България избира достоен затворник от  Гуантанамо със семейни ценности
България ще си избере затворник от Гуантанамо, който отговаря на много високи критерии, с "достойно" поведение и "семейни ценности". Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов в четвъртък по време на обсъждане в парламентарната вътрешна комисия. Специално за случая по-рано бе формирана междуведомствена работна група.

Окончателното решение за затворника, който ще приеме България, ще вземе правителството, след като експерти от ДАНС се запознаят подробно с профила на лицето.

"Работим за профил, който да е най-приемлив за нас и преди всичко се придържаме от констатациите от пребиваването в Гуантанамо", каза Цветанов. Министърът не пожела да каже от каква националност ще е затворникът, но съобщи, че е на възраст под 40 години. Неофициално Mediapool научи, че лицето, което страната ни ще прибере, е сириец.

През декември миналата година стана ясно, че САЩ очакват от България да приеме затворници от Гуантанамо, като впоследствие премиерът поясни, че ще вземем един или най-много двама.

След встъпването си длъжност преди година Барак Обама издаде заповед за затварянето на затвора, в който са задържани заподозрени терористи и екстремисти. Съгласно решението 60 арестанти трябва да бъдат изпратени в други държави, тъй като в родните им страни са изложени на риск от мъчения и убийство. Редица европейски държави обявиха готовност да приемат арестанти.

Гуантанамо е град в югоизточната част на Куба. Американската база в Гуантанамо е използвана от военноморския флот на САЩ, като през 2001 г. е изграден и силно охраняван военен затвор. В него са задържани заподозрени в тероризъм и военни престъпления. Третирането на затворниците предизвика скандал, след като стана известно, че някои от тях са били измъчвани по различни начини - физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, задържане под вода.

Вицепремиерът Цветанов каза, че задържаните, сред които се избира лицето, което ще подслони България, "не са терористи".

"Това са хора, които се е смятало, че са съпричастни към подобни движения, но към настоящия момент нямат повдигнати обвинения. С работата, която свърши междуведомствената работна група, с възможностите, които дава българското законодателство за интеграция на подобно лице и с това, което трябва да свършат службите, нямаме чак толкова притеснения, въпреки че винаги се поема макар и минимален риск", заяви Цветанов.

От думите му стана ясно, че страната ни е разглеждала няколко възможности, но се е спряла на два варианта. "Ние сме търсили винаги тези, които са се държали най-достойно там, които изповядват все пак някакви семейни ценности, защото това също е много важно. Разглеждат се две лица, които не са създавали абсолютни никакви проблеми при пребиваването си в Гуантанамо", обяви вътрешният министър.

"Лицето, може би, е семейно. И, може би, ще трябва да приемем неговата съпруга. Така това лице ще се придържа към нормалните общоприети норми за едно нормално демократично общество", посочи Цветанов, избистряйки допълнително профила на лицето, което България ще приеме.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?