България изгони руския военен аташе като шпионин

Руски сенатор: България стана рупор на натовската теза за руската заплаха

Руското посолство

ДАНС залови пореден шпионин в руското посолство, а спецпрокуратурата образува дело за шпионаж. Разузнавачът се оказа военният аташе, който се е интересувал от провежданите на българска територия военни учения.

Министерството на въшните работи веднага излезе със съобщение, че руснакът е обявен за персона нон грата и има 72 часа да напусне страната. Кой е изгоненият дипломат се разбра от съобщението на посолството на Русия.

"В периода от 2017 г. до настоящия момент, пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва", се казва в съобщението на прокуратурата.

За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.

"На 18 декември т.г. Министерството на външните работи на Република България обяви военен, военновъздушен и военноморски аташе към Посолството на Русия в България за persona non grata. Безоснователното експулсиране на главата на представителството на Министерството на отбраната на Руската Федерация не спомага за развитие на диалога между нашите страни във военната сфера, както и за укрепване на стабилността в Черноморския регион. Руската страна си запазва право за ответни мерки", гласи съобщението на руското посолство.

Посолството на Съединените щати от своя страна разпространи позиция, с която подкрепи усилията на България да защитава своя суверенитет и сигурност, включително днешното съобщение за експулсиране на служител на руското посолство заради шпионаж.
 
"През последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители - от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина. България е силен съюзник и партньор в НАТО и има неотменно право да защитава своя суверенитет", се посочва в позицията.
 
За последно България изгони двама руски дипломати в края на септември. По информация на ДАНС те са търсили "информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника".
 
През последните две години ДАНС е особено активна в ловенето на руски шпиони.
 
През януари прокуратурата обяви други двама руски дипломати за шпиони, а правителството ги изгони. Мотивът бе, че единият дипломат се е интересувал от информация за механизмите на изборния процес, а другият – за енергетиката и енергийната сигурност на страната.
 
В края на октомври миналата година бе открит шпионин в руското посолство, който заемаше позицията на първи секретар.
 
Още по-рано прокуратурата образува известното дело за шпионаж срещу председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов. Съдът обаче му позволи да пътува до Русия, където лично президентът Владимир Путин го награди с орден за заслуги. По делото на Малинов няма никакво развитие. Премиерът Бойко Борисов окачестви случая на Малинов като "шпионски скандал в кавички".
 
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обаче обяви съдия Андон Миталов, който пусна Малинов да пътува в Русия, за нежелан в страната заради "корупция".
 
Руски сенатор: България стана рупор на натовската теза за руската заплаха
 
България, която не за първи път гони от страната руски дипломати, стана рупор на тезата на НАТО за "руската заплаха", заяви днес шефът на комисията по външните работи на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Константин Косачов, цитиран от ТАСС.
 
"България е назначена от натовските покровители за рупор на тезата за "руската заплаха". Да бъдеш рупор на амбиции и интереси на други държави е незавидна мисия за всяка страна, ако тя не е готова да се отказва от своя суверенитет заради лъжливо разбрани съюзнически задължения", каза Косачов пред журналисти.
 
Той отбеляза, че България далеч не за първи път гони руски дипломати. "Трудно е да си представим какво толкова особено биха могли да проучват руските дипломати в България", каза сенаторът.
 
Председателят на комисията по международните отношения на Думата (долната камара) Леонид Слуцки заяви пред журналисти, че България не за първи път гони руски дипломати, обвинявайки ги без доказателства в шпионаж. "С това София подгрява градуса на русофобската истерия", каза руският депутат и отбеляза, че този път се разиграва картата на НАТО - "някой уж се опитвал да получи сведения за числеността на военнослужещи по време на учения", предаде ТАСС. По думите на Слуцки това се прави "явно с цел да се поддържа митът за руската агресия и заплаха". Подобни действия в дипломатическата практика не остават без отговор. Уверен съм, че Русия, както винаги, ще реагира адекватно и своевременно, каза той.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?