България изостава в борбата с трафика на хора

България изостава в борбата с трафика на хора
Около един милиард евро печели българската организирана престъпност, занимаваща се с трафик на хора. Над 10 000 души са жертвите на този тип престъпност. Това сочат данните в представения във вторник доклад на Фондация "РискМонитор", посветен на прането на пари от трафик на хора.

Зам.-посланикът на САЩ у нас Александър Караянис разкритикува страната ни, че не е направила достатъчно в борбата срещу легализирането на капиталите от този вид престъпна дейност. Дипломатът смята, че властите изостават в работата си срямо бандитите. Все пак той отбеляза, че се наблюдава и известен напредък.

"Още много работа може да се свърши – изтъкна Караянис - Много сме разочаровани, че повечето от българите не вярват в публичните институции. Над 80 на сто от тях нямат доверие в съдебната система и смятат, че тя е зависима от политически и бизнес формации. Така се изкривява разбирането на хората за честен съдебен процес".

Той препоръча на българските власти и конкретни стъпки в борбата с трафика на хора. Това може да стане чрез цялостно отчитане на транзакции в брой над 30 000 лв.; законодателство, което разглежда транзакции под необходимия лимит; сътрудничество между ангажираните институции и банките.

Караянис заяви, че близо 800 000 души стават жертва на трафик при пресичане на международните граници. Около 80% от тях са жени и млади момичета, които са трафикирани за сексуална експлоатация. "Мащабът на този проблем е наистина голям", добави той.

Преди това шефът на Националната следствена служба Бойко Найденов призна, че България има принос в трафика на хора и за съжаление не е в състояние да противодейства в достатъчна степен. Подобна бе констатацията и на зам.-вътрешния министър Румен Андреев, който заяви, че успехите в борбата с трафика на хора не са нивото на очакванията.

18 хил. евро за момче и 14 хил. за момиче

Трафикът на бебета е един от феномените, с които България е уникална, смята главният секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора къмМинистерския съвет Антоанета Василева.

Тя посочи, че за миналата година по данни от прокуратурата са регистрирани 7 случая на трафик на бебета. Най-често новородените са отивали при семейства в Гърция. Цената за момче варира около 18 000 евро, а за момиче между 13 - 14 000 евро. Във всички случаи децата са от ромски произход, а родните им майки получават минимална част от парите. Понякога обаче дори не взимат нито лев, тъй като изплащат натрупани задължение към лихвари.

Документите за продажбата на бебетата се оформят от адвокати и нотариуси, а много често в схемата участват и лекари.

Най-често трафиканти на децата са самите родители и роднини, каза Антоанета Василева. Освен за Гърция страната ни "изнася" деца в основно в Австрия, Великобритания, Франция и Португалия.

По данни на Уницеф годишно в света жертва на трафик стават 1.2 млн. човека. Основната причина за това явление е бедността, която кара родителите да продават децата си като стока.

Проституцията и земеделието

Земеделието е най-често използваната сфера за пране на пари от трафик на момичета за сексуална и експлоатация. Заработените милиони от български проститутки в Западна Европа, САЩ и ЮАР се легализират и чрез внос на луксозни стоки, автомобили, хотели, магазини за маркови дрехи, продаващи на много по ниски цени от официалните такива. Използват се казина, като трафикантът дава определена сума пари на собственика на игралното заведение, а след това е "печели" като джакпот същата сума.

Бандитите показват доста добре развито въображение за изпирането на парите и дори прибягват до някои екзотики. В една от схемите например сводниците са дали голяма сума пари на богат български спортист. Той вкарва парите в своя банкова сметка, а след това се сключва фиктивен договор за заем и така средствата вече са чисти.

Това разясни експертът от Фондация "РискМонитор" Георги Петрунов. По думите му земеделието е най-привлекателно, тъй като в този сектор по-трудно може да се контролира движението на пари, а освен това има възможност за кандидатстване по европрограми.

Има няколко основни схеми за пране на пари чрез земеделие. Трафикантите наемат или закупуват на по-високи от пазарните цени големи земеделски имоти. Декларират много по-голямо количество реколта от реално добитата. Определят изкупна цена на селскостопанската продукция в цял район чрез изнудване и рекет на малките производители и изкупуват стоката на ниски цени, а след това я продават на много по-високи.

Изследването на Георги Петрунов показва, че все по-често организациите за трафик на момичета се сдобиват с клубове и заведения в страните дестинации. В повечето случаи на трафик момичетата са наясно какво ще правят в чужбина, но това не означава, че върху тях не се упражнява насилие.

Трафиканти, магистрати, политици

Шефовете на организациите за трафик на момичета обикновено се намират в България и притежават три основни типа връзки. Първият е между престъпния бос, магистрати и политици. Така се осигурява чадър върху доходоносният им "бизнес" на трафикантите.

Вторият тип връзки е с т.нар. доверени лица в самата структура, а третият – с престъпни босове от национални ниво, обясни Петрунов.

Той каза, че не могат да се направят точни изчисления за печалбата от трафика на хора, но добави, че размерът им е огромен. Според изчисления на фондацията между 50% и 80% от средствата се връщат в България. Парите се генерират предимно на чужда територия и се връщат на малки суми у нас.

Средната възраст на жертвите на трафик непрекъснато намалява, посочи Светослав Танев от генерална дирекция "Гранична полиция" към МВР. Само за 2008 г. "Гранична полиция" е установила 197 случая на трафик, от тях 167 са за пълнолетни и 22 - за непълнолетни лица, каза Танев.

По данни на дирекция "Миграция" на ДАНС в Германия през 2008 г. са регистрирани над 500 случая с повече от 800 жертви на трафик, като българите са на второ място след германците, уличени в такава дейност в страната.

Добромир Дочев от дирекция "Противодействие на организираната и тежка престъпност" към МВР посочи, че страната ни е на трето място в Европа по броя на извеждани граждани в ЕС с цел сексуална експлоатация.

Споделяне

Още по темата

Още от България