България използва все по-добре средствата от еврофондовете

В последните две години България използва все по-добре средствата от предприсъединителните фондове на Европейския съюз. Това каза председателят на комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент г-жа Димут Теато, цитирана от БТА, на заключителния брифинг на гостуващата у нас делегация на комисията.

Димут Теато посочи, че сред задачите на комисията е да проверява дали средствата, отпускани по програмите ФАР, ИСПА и САПАРД, се употребяват по най-разумния и полезен начин.

Европейският парламент и комисията по бюджетен контрол са силно ангажирани с присъединяването на България към ЕС, искаме България да напредва в подготовката си и страната да бъде готова за членство в ЕС от януари 2007 г., каза Теато.

На среща с делегацията на комисията вицепремиерът Пламен Панайотов е изразил очакванията на българското правителство, че след като в края на 2001 г. ЕС призна България за функционираща пазарна икономика, в тазгодишния редовен доклад тя ще получи и признание за конкурентоспособност на икономиката. Това съобщиха от кабинета на вицепремиера. Панайотов е изразил и очакванията, че в редовния доклад ще бъдат отчетени постиженията на България в съдебната и в административната реформа, направените промени в конституцията, както и напредъкът в борбата с престъпността и корупцията.

Пред медиите Димут Теато отбеляза, че в годишния доклад за България ще бъде отчетен напредък, но ще бъде посочена и необходимостта от продължаване на реформата в съдебната власт и на борбата срещу корупцията.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: