България изпраща лекарства и медицински екипи в Беслан

България изпраща в четвъртък на пострадалите в руския град Беслан помощ от лекарства и превързочни материали, както и медицински екипи, съобщи говорителят на Външно министерство Гергана Грънчарова.

Исканията на руската страна към България за помощ за пострадалите при терористичния акт в Северна Осетия, при който загинаха най-малко 335 заложници и над 700 бяха ранени, са за лекарства, медицинско оборудване

и за изпращане на български медицински екипи, които да помагат на място, посочи Грънчарова на редовния си брифинг в сряда.

Ден по-рано президентът Георги Първанов скастри правителството за недостатъчна реакция след трагедията в Беслан и призова държавата да предостави своята почивна база за възстановяване на пострадалите.

Българските помощи за Русия ще бъдат изпратени с правителствения Ту -154.

По думите на Грънчарова на този етап ще е трудно пострадалите деца веднага да бъдат изпращани за възстановяване у нас. Руската страна е информирана непрекъснато за готовността да се поеме такъв процес на възстановяване, но той вероятно ще отнеме по-дълъг период от време, смята Грънчарова.

С решение на МС у нас могат да се поемат разноските и лечението на 100 деца, пострадали при атентатите и да останат в страната ни около 1 месец. Над 100 български семейства са се обадили в МВнР е са изявили готовност да посрещнат в дома си пострадали руски деца.

В същото време МВР обяви, че ще предостави почивните си и оздравителни бази за възстановяване на полицаи, пострадали в Беслан, както и на техните деца.

По инициатива на министър Георги Петканов планинските и морски бази за отдих имат готовност да посрещнат и да осигурят всички условия за пълноценна почивка на служителите на вътрешния ред, участвали в спасителните акции.

Вратите на почивните станции ще бъдат отворени и за деца, преживели ужаса на терористичния акт, допълниха от пресцентъра на МВР.

Във вторник здравното и военното министерство заявиха готовност да предоставят базите си за нуждаещите си от лечение и възстановяване граждани на Беслан.

Външно министерство координира и подпомага действията на българските институции за оказване на безвъзмездна помощ на пострадалите, техните близки и обществеността в град Беслан. От Военномедицинска академия имат възможност да подготвят и изпратят медицински екипи от психолози и педагози.

Фармацевтичната фирма "Актавис" съобщи, че по списък от здравното министерство е осигурила безплатно лекарства от трите завода на компанията, които ще се изпратят в Беслан с полета на правителствения самолет.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?