България изпраща силен зимен сезон и очаква още повече туристи през лятото

Ръст от 18.6% на чуждите туристи за първите два месеца на годината

Стела Балтова - служебен министър на туризма, сн: БГНЕС

България изпраща силен зимен туристически сезон и очаква още повече гости през лятото, когато са най-силните приходи на бранша.

Данните на Националната статистика показват ръст от 18.6 на сто на чуждите туристи за първите два месеца на годината спрямо същия период на 2016 г. и с 54 на сто спрямо 2011 г.

Като цяло туристическият сектор се развива хармонично, последователно и нарастващо от 2009 г. насам, с изключение на 2015 г., когато има лек спад. Това коментира министърът на туризма Стела Балтова на съвместна пресконференция с председателя на НСИ Сергей Цветарски в сряда.

През изминалата година броят на нощувките е нараснал със 17.7% спрямо 2015 г., а на туристите с 14.6%, а приходите от тях се увеличават с 19% спрямо 2015 г., отчете Цветарски.

Общо приходите от туристическия сектор възлизат на над 1.2 млрд. лева през 2016 г. Страната ни е била посетена от над 10.6 милиона чужденци. От тях 2.35 милиона са преминали транзитно, а останалите 8.25 милиона са реални туристически посещения, но с различна цел, посочи Балтова.

Изключително високо е нивото на запълняемост на хотелите с 4 и 5 звезди – 50.5%, посочи Цветарски. Те са предпочитани от чужденци, докато българите отсядат предимно в места за настаняване с 1, 2 или 3 звезди.

Общо местата за настаняване у нас с над 10 легла са 3331 с над 140 хиляди стаи в тях в края на миналата година, което е ръст от 4 на сто спрямо 2015 г.

Пикът е през лятото, но тази година и зимният туризъм отбеляза значителен растеж.

Средно през 2016 г. българинът е харчил по 177 лв. за едно пътуване в страната и 503 лв. - в чужбина. Общо над 3.8 млн. души са направили туристически пътувания през миналата година, като над 83 на сто от тях са предпочели само маршрути в България, сочат още данните на НСИ.

Основното преимущество на стараната ни за ръста на туристите е, че България е спокойна и сигурна дестинация, каза Балтова. Според нея друга причина за растежа е повишаването на качеството на българския туристически продукт.

Все повече туристи предпочитат не само да почиват и да се развличат, но и да научават нещо. Това означава езикови лагери за децата заедно с почивката на планина или море, турове на исторически забележителности и други, посочи Балтова. По думите ѝ "иновативното в туризма е свързано с придобиването на различни знания". Например как да омесиш баница, да научиш грънчарство или чужд език в зависимост от интересите.

Съвместната пресконференция на министъра на туризма и на шефа на НСИ имаше за цел да покаже, доколко важни са статистическите данни за туризма. Те са индикатор доколко успешно България се представя като туристическа дестинация и в същото време помагат за откриване на проблеми в сектора, свързани с кадрите, заетост, сезонност и квалификация, посочи Балтова.

Освен това данните дават възможност за ясно планиране на сезона чрез очакваните полети от летищата. Като цяло дават основа за максимално ефективна политика в сферата на туризма и политиката в областта на устойчивото развитие.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?