България изтръпна от трус 5.8 по Рихтер, но жертви и големи щети няма

Бедствено положение в Перник, силна буря остави хиляди хора без ток

България осъмна в уплаха, но без пострадали хора и сериозни щети след силното земетресение с магнитут 5.8 по Рихтер, което разтърси Перник, София и други райони на страната в 3.00 сутринта на 22 май.

Епицентърът на труса е на 24 километра от София в района на Перник, а дълбочината му е 10 километра.

Последваха над 20 осезаеми вторични трусове и над 100 микроземетресения, най-силното от които в 4.30 ч. във вторник с магнитуд 4.4. Последният по-сериозен трус беше в 5.15 часа – 3.8 по Рихтер. Според сеизмолозите поредицата последващи трусове говори, че нещата се нормализират, но могат да се очакват нов по-слаби трусове в продължение на около седмица.

Хората в най-силно засегнатите райони излязоха от домовете си и в продължение на часове стояха по улиците. За кратко след труса имаше нарушение на комуникациите и електрозахранването в населените места близо до епицентъра. Нанесените материални щети като цяло не са големи, а финансовият министър Симеон Дянков увери, че държавата има ресурс да ги покрие.

Около 40 души в Перник са преминали през спешното отделение на местната болница, но няма тежко пострадали. В града е обявено бедствено положение и денят беше неработен и неучебен за жителите му.

След като напрежението около земетресението постепенно се успокои, в следобедните часове над Западна България се изля порой, придружен от силен вятър и градушка, който остави без ток 73 хиляди клиенти на енергодружеството ЧЕЗ.

От Министерството на регионалното развитие съобщиха, че земетресението е било с по-ниска степен от тази, за която са проектирани конструкциите на сградите в цялата страна. Проектираните и изпълнени преди 1987 г. са съобразени да издържат на 7-ма степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник, а тези след 1987 година – на 9-та степен.

Средиземноморският сеизмологичен център, който дава данни за цял свят, съобщи на третата минута след първия трус, че е с магнитуд 5.6 на 8 км северозападно от Перник и на 26 км. западно от София. Информацията се базираше на данни от станциите на БАН, въпреки че на сайтовете на БАН и неговия геофизичен институт нямаше нищо.

Бедствено положение в Перник

Паниката сред гражданите на Перник бе огромна. Те осъмнаха по улиците на града и не се прибираха по домовете си, независимо от завалелия пороен дъжд. Кметът на града Росица Янакиева съобщи, че работи телефонна линия, на която се приемат сигнали от граждани за щети по сградите - 076 684 212. Янакиева посочи, че не е необходимо хората да имат застраховка, за да получат обезщетение за нанесени щети.

Първоначалните информации, че е напукана стената на язовир Студена, бяха опровергани от кмета на Перник Росица Янакиева. Зам.-областният управител на Перник също потвърди, че няма опасност от спукване на язовирната стена, която е била проверена.

Най-силно е пострадал квартал "Рудничар", където живее предимно ромско население, а къщите са паянтови.

Кметът на съседното до Перник село Рударци Богдан Богданов заяви, че няма пострадали хора, но има много материални щети.

Ще има по-слаби последващи трусове, не се очакват поражения

Земетресението е проява на пернишката разломна система, която не е пряко свързана със софийската сеизмична зона, епицентърът е в град Перник, съобщи Емил Ботев, заместник-директор на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Нямаме информация в близкото минало за толкова силно земетресение в този разлом, последното е било преди 55 години с магнитуд 4.5 по Рихтер, каза той.

Ще има последващи трусове в следващите дни, но с по-слаба сила и няма да имат сериозно въздействие върху инфраструктурата, заяви Ботев.

"В западните покрайнини на Перник въздействието от това земетресение с магнитут 5.8 по Рихтер е много сериозно. Има сериозни нарушения в по-паянтовите сгради, строени преди съответното сеизмично райониране, като последното е от 1988 година", каза още Ботев.

"Трябва да се знае, че този процес на намаляващи по сила във времето земетресения, които наричаме следтрусова поредица, е нормален процес. Очакваме още няколко дни хората да бъдат обезпокоени от тези следтрусове, но това е естествен процес", допълни Ботев.

Николай Милошев от БАН посочи, че за последен път София е преживяла подобно по сила земетресение през 1917 година.

Земетресението бе усетено в цялата страна, както и в съседните държави. Според гръцки сеизмолози трусът е бил 6.2 по Рихтер.

Паднали мазилки, комини, пукнатини, спукан водопровод

Земетресението предизвика падане на комини и мазилка, както и напукване на стени на сгради в София и Перник, а най-сериозна щета е понесъл ТЕЦ ”Перник”, който също се е оказа с паднал комин и спря работа.

Част от Радомир остана без питейна вода заради спукана при земетресението тръба, а там, където тече вода, тя е кафява и негодна за пиене. Изпратени са водоноски, а от БЧК съобщиха, че са осигурили два камиона минерална вода. Жилищни сгради и училища са сред най-сериозно засегнатите обекти от земетресението в Радомир, съобщи кметът на общината Пламен Алексиев.

Гражданска защита евакуира живеещи в блок 231 в столичния квартал ”Борово" и не допускат хората вътре, тъй е открит проблем с 19-етажната сграда. На място е отишъл главният архитект на София Петър Диков, очакват се и специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия, които да обследват пораженията върху сградата.

Пострадал е и блок 460 "А" в ж.к. "Надежда", където предстои един от панелите да бъде заварен.

В Столичната община са постъпили над 500 сигнала предимно за паднала мазилка, разрушени комини, пукнатини в сградите, отломки, затиснали превозни средства.

Сега бил моментът да се изготвят технически паспорти на сградите

В резултат на извършената днес проверка на сградите в София са открити минимални пукнатини, а за падналите комини основната отговорност е на самите собственици“, заяви директорът на дирекция “Контрол по строителството“ в Столична община арх. Влади Калинов. “Минимални пукнатини и повреди, които са се случили в годините назад по време на експлоатацията, а не сега вследствие на последния земетръс. Имаме един-два случая, такива, които са минимални, примерно козирка над вход, която е отлепена от стената и подгъната колона, която трябва да бъде премахната в "Сухата река"“, съобщи той.

За масовото падане на комини по думите му вина имат собствениците и пострадалите от подобни инциденти можело спокойно да заведат иск към етажната собственост.

Калинов заяви, че сега е моментът да бъдат изготвени техническите паспорти на сградите, за да знаят хората в какво състояние са блоковете им.

Сигнали за паднали мазилки и комини има и в други градове в страната, без данни за сериозни щети.

Социалният министър Тотю Младенов съобщи, че от Агенцията за социално подпомагане правят обход на най-засегнатите места и на крайно нуждаещите се ще бъдат отпуснати социални помощи.

Премиерът: Никой не може да каже ще има или не земетресение

Близо час след земетресението нямаше официална информация от страна на властите, които се разбудиха към шест часа. Нито един от телевизионните канали не прекъсна програмата си, за да съобщи за него, а първите коментари и реакции се появиха в социалните мрежи. Първа реагира ТВ 7, след това Нова телевизия с извънредна емисия новини в 5 часа, а БНТ започна сутрешния си блок извънредно в 5.30 часа.

Премиерът Бойко Борисов се включи по ТВ 7 и обяви:“Няма човек, който да каже дали ще има или няма да има земетресение. Постарахме се да бъдем близо до хората. А сеизмолозите да им дават информация."

Николай Милошев от сеизмологичния институт на БАН посъветва гражданите да излязат навън, да се поразходят и да погледат изгрева след напрегнатата нощ. Пред БНТ той съобщи, че в института е столичният кмет Йорданка Фандъкова, която се включи в предаването и успокои, че властите оглеждат щетите.

Земетресението бе проследено от онлайн медии и новинарските радиостанции БНР и Дарик. В първите минути и часове на трусовете голяма част от информацията дойде от коментари и свидетелски разкази на граждани чрез постингите им в интернет - медиите.

Читатели на Mediapool съобщиха, че в някои райони, предимно в западната част на града, земетресението е усетено много силно и хората масово са излезли на улицата, докато в други части на града навън са излязли по няколко човека.

След безсънната нощ всички се заеха с делничните си занимания, които едва ли са били особено ефективни, тъй като всички са обсебени от преживяното и споделят как са изкарали земетресението.

Краят на работния ден съвпадна с обилния дъжд в София, който наводни южната дъга на Околовръстния път. Движението към булевард "Цариградско шосе" известно време се извършваше само в едното платно и се образува голямо задръстване.

Градушките, силният дъжд и вятър са причинили прекъсване на тока на 73 000 клиенти на компанията ЧЕЗ. Най-засегнати са областите Кюстендил, Монтана, Враца, както и част от София област.

"Правим всичко по силите си да отстраним авариите в най-кратък срок. Екипите няма да преустановят работа докато това не се случи”, съобщиха от ЧЕЗ Разпределение България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?