България кандидатства за домакинство на мачове от Евро 2020

България вече е изразила официален интерес да домакинства мачове от Евро 2020 по футбол на Националния стадион "Васил Левски", съобщи немският вестник "Ханделсблат", цитиран от БГНЕС.

 

УЕФА взе решение европейското първенство след 7 години да се проведе в 13 различни държави. България е изразила желание да домакинства на националния стадион "Васил Левски", а не на евентуален нов стадион, който се планираше да бъде построен край летище "София".

 

Друг стадион, който вече е проявил интерес да домакинства мачове от Европейското е "Милениум" в Кардиф. Рим, Берлин, Истанбул и Мадрид също се споменават като евентуални участници. Баварски политици и самият изпълнителен директор на Байерн Мюнхен Карл-Хайнц Румениге официално ще обявят кандидатурата на "Алианц Арена" на пресконференция.

 

Организационният комитет на Световното първенство в Русия през 2018 година също желае да участва в проекта. Финалното решение за избирането на домакини ще бъде през септември догодина.

 

На Евро 2020 ще участват 24 отбора. Мачовете ще бъде разделени на 13 различни пакета, като 12-те обикновени пакета ще включват три мача от груповата фаза и един кръг от елиминациите (осминафинал или четвъртфинал), както и един пакет, който ще включва полуфиналите и финала на турнира. На държава ще се пада по един стадион, което означава един стадион за всеки един от 13-те пакета. Двата полуфинала и финалът на шампионата ще се играят на едно съоръжение.

 

Градовете домакини ще бъдат избрани след кандидатиране пред УЕФА, като 2016 година е последният срок, в който може да започне строенето на евентуалните нови стадиони.

Споделяне

Още от Спорт