България класирана сред 50-те задължителни пътувания в живота

България бе включена сред 50-те световни топ дестинации за културен туризъм, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма във вторник.

Туристическото списание National Geographic Traveler обяви своята тазгодишна класация "50 пътувания, които трябва да се направят в живота” и в нея е включен културният маршрут "Чудесата на България: изкуство, вино и традиции”. Това е и първият път, когато изданието с над 7.5 млн. читатели включва малка европейска страна в топ 50 за културен туризъм.

Впечатленията са натрупани от лични визити и пътешествия, разговори с личности от културата, концерти и др. Те показват в нова светлина вече известни културно-исторически обекти и съчетават елитарното с автентичното и местния характер на териториите, посочват от икономическото ведомство.

"Процесът на подбор беше конкурентен и нашият редакторски екип работи дълго и усърдно, за да определи най-автентичното, най-иновативното, най-неоткритото, най-добре управляваното и най-природосъобразното пътуване“, съобщи изданието.

Сред българските забележителности са откроени също така и Рилският манастир и Боянската черква, Дунавското крайбрежие, черноморският бряг, Казанлъшката тракийска гробница, както и най-старите неолитни жилища в Европа, изградени 6000 години Пр. Хр. Част от тези забележителности са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

"Чудесата на България” е най-обогатеното с гурме и винени дегустации пътуване, което помага на туристите да открият вкусове и аромати, дълбоко вкоренени в най-добрите европейски традиции, смята екипът. В тура са включени също тъкането, ръчното правене на хляб, месенето на тесто от млади и възрастни жени, които са съхранили традицията като вековен ритуал.

Участниците в "Културни кръстопътища” могат да се запознаят и да изживеят легендите на страната чрез директен контакт с местните хора. Сред тях са срещи с ученици, директори на музеи, археолози, музиканти, производители на вино или парфюми и др. Всичко те разкриват най-доброто от страната и за най-взискателните пътници и заслужават включването в най-престижния списък за културно пътуване, посочва екипът на National Geographic Traveler.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?