Държавният департамент САЩ излезе с доклада за човешките права по света

България: Корупция, безнаказаност и цензура в медиите

България: Корупция, безнаказаност и цензура в медиите

"Корупцията продължава да бъде спънка за дееспособността на правителството и подкопава доверието на обществото и на бизнеса към съдебната система и другите правителствени институции", заяви Държавният департамент на САЩ в годишния си доклад за човешките права по света за 2013 година.

Вашингтон отбелязва още, че властите поддържат ефективен контрол над силите за сигурност, които са извършили нарушения на правата на човека, включително прекомерна употреба на сила, произволни арести, тормоз и сплашване.

"Правителството е предприело мерки за съдебно преследване и наказание на служители в службите за сигурност и другаде в правителството, които са извършили нарушения, но действията му са били недостатъчни и безнаказаността е проблем", се посочва в доклада.

Държавният департамент отбелязва като сериозен проблем продължаващото влошаване на медийната среда в България и нарастването на автоцензурата в медиите поради корпоративен и политически натиск са проблемни.

Свободата на словото буди тревога

Докладът посочва, че през 2013 година свободата на медиите в България е намаляла до степен, която е привлякла международно внимание. Причините са концентрирането на собствеността на медиите в ръцете на едни и същи лица с неясна идентичност. Другият проблем е упражняването на политически и финансов натиск върху медиите от страна на политически и бизнес лидери. В доклада са цитирани проучвания, според които правителството е потискало свободата на словото и печата.

Проблемите на медиите в доклада са илюстрирани с подробности, като например оставките на водещи на програми в бТВ. Докладът отбелязва още, че контролът върху медиите в България се осъществява и чрез натиск от политическите партии, заплахи срещу журналисти, цензура и автоцензура на журналистите. В доклада се казва още, че в България се наблюдава все по-голямо израждане на медийния климат, изчезване на медийния плурализъм и срив на професионалните стандарти за медийно отразяване. Изгубено е дори нивото, което е било постигнато в годините преди влизането на страната в ЕС.

Правителството като цяло се съобразява с регламентираната от закона свобода на словото и печата. Остават обаче притеснения относно влошаването на медийната среда поради корпоративен и политически натиск в комбинация с увеличаваща се концентрация на собствеността при условия на непрозрачност. Според държавния департамент, това сериозно е нарушило принципа на медийния плурализъм.

Индексът за устойчивост на медиите на Международния борд за изследвания и обмен през 2013 показва още по-голям спад на редакционната и финансова независимост, както и на професионалните стандарти в бранша. Отчетена е също и "медийната война" в съдилищата между различните групировки, увеличаваща се зависимост от държавни субсидии и нарастващото политическо напрежение, корпоративен контрол и незачитане на професионалните стандарти в най-популярните медии. Според борда това постепенно отдалечава страната от равнището на устойчивост, което е било постигнато в годините преди присъединяването към ЕС.

Случаите на посегателство

През юни председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че много телевизии са избрали да представят репортажите си от антиправителствените протести по начин, който допринася за ескалиране на напрежението, припомня докладът. Той ги посъветва да отразяват събитията "честно и спокойно". Повече от 100 журналисти протестираха срещу изказването на Миков и го определиха като намеса в редакционната политика.

В анализа на Държавния департамент се казва, че независимите медии са били активни и са изразили голямо разнообразие от гледни точки. "Все по-големи групи от местни, национални и международни организации критикуваха печатните и електронни медии, за които не е ясно чия собственост са и откъде се спонсорират, и ги обвиниха, че се поддават на икономическо и политическо влияние", се казва в документа.

Освен случаите с напускането на водещите на бТВ, споменато е посегателството срещу колата на политическия репортер от бТВ Генка Шикерова (сега водещ), както и привикването в прокуратурата на Борис Митов от Mediapool.

Проблеми с достъпа до информация

Макар че съдът разрешава по-свободен достъп до правителствена информация, управляващите рядко се съобразяват с това, се казва в доклада. На 28 декември неправителствената организация "Програма Достъп до информация", която раздава годишни награди на активисти за прозрачност, връчи позорен приз на Министерския съвет, припомнят от Държавния департамент.

Съветът бе "отличен" за това, че е преустановил практиката да се публикуват стенограмите от ежеседмичните му сбирки и други административни документи, както и за това, че отказа да приложи разпоредбата на временното правителство за финансова прозрачност на депозитите на държавните компании.

Корупция и липса на прозрачност в правителството

Въпреки че в законодателството са предвидени наказателни присъди за корупция на чиновници, правителството не прилага ефективни мерки и участието на чиновници от всички правителствени структури в корупционни практики често остава безнаказано, се казва в доклада.

През годината бяха получени множество сигнали за корупция в правителството. Имаше обвинения в подкуп, конфликт на интереси, схеми за злоупотреба, нарушения в разпределението на обществени поръчки и търговия с влияние. Една от причините е, че правният формализъм затруднява ефективното водене на дела срещу организираната престъпност на високо ниво и корупцията.

Силите на реда и сигурността в България, които са под контрола на правителството, през 2013 г. са извършили ред тежки нарушения на човешките права - прибягвали са до употреба на прекомерна сила, извършвали са произволни арести, служили са си със заплахи и тормоз, и са замесени в скандали за незаконно подслушване, пишат авторите на документа.

В него се описват подробно обвиненията срещу МВР за незаконно подслушване на 875 телефона и на бивши и настоящи политически и бизнес лидери. Цитирани са и обвиненията срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за неупражнен контрол върху подслушването в ръководената от него институция.

Стряскащи описания

Списъкът на нарушенията на основни човешки права в България е дълъг. Припомнят се ужасните условия в затворите и центровете за бежанци, лошото третиране на бежанците, безнаказаното насилие над деца от собствените им родители, за почти стопроцентовата безработица сред лицата с увреждания и липсата на каквито и да било условия за тяхното съществуване, за сегрегацията на ромските деца, за антисемитизма и третирането на различните малцинства и други.

Според Държавния департамент страната не само не е решила съществуващите си проблеми в сферата на правата на човека, а и много от тях са се задълбочили.

Споделяне

Още по темата

Още от България