България лансира инициативи за опазване на дивеча

България стои много добре на ловната карта на Европа и се надявам в скоро бъдеще да привлечем още по-голям брой германски и други чуждестранни ловци в страната. Това каза на пресконференция във вторник по време на Международното ловно изложение в Дортмунд “Лов и куче” министърът на земеделието и горите Нихат Кабил, предаде БТА.

Президентът Георги Първанов, който е известен ловните си увлечения и участва в отриването на форума, заяви, че България има самочувствието на атрактивна ловна дестинация.

Според председателя на Съюза на ловците и риболовците в България доц. Христо Михайлов, България и Германия имат общи цели в условията на обединена Европа - опазване на биологичното разнообразие, на дивечовите запаси и етичните норми при ловуване.

Министърът Кабил информира, че се подготвя национална програма за опазване на българския благороден елен. Този вид е един от най-търсените за ловуване от чуждестранните туристи и интересът към него е подчертан от страна на германците.

Земеделският министър ще настоява още за ясни и регламентирани правила и критерии за оценка на трофейните видове от страна на Международния съвет по лова и опазването на дивеча.

Председателят на Германския ловен съюз Йохен Борхерт и министър Кабил имат общо предложение - да се забрани търговията с живи мъжки видове дивеч на възраст над две години. По думите на Борхерт страната ни отговаря много добре на условията за ловен туризъм и ловните екскурзии у нас са перфектно организирани.

Благоприятен факт за в бъдеще ще бъде възможността ловджиите да пътуват със собственото си оръжие, отбеляза Борхерт.

Двете държави ще си сътрудничат и в хармонизацията на законодателството в областта на лова, както и срещу опитите на Европейския парламент да прилага известни ограничения в бранша.

България и Германия ще си помагат и в изграждането на обща политика по проблема с лицензирането на ловното оръжие във всички страни, предаде БТА.

Тази година България за първи път е страна-партньор на специализираното изложение в Дортмунд, което е най-голямото в Европа в областта на лова и риболова. В изложението участват фирми от цял свят и всяка година привлича  над 70 000 посетители от Германия и съседните страни. Изложението ще продължи до 4 февруари.

България разполага с 37 държавни ловни терени с обща площ от 600 000 хектара и голямо дивечово разнообразие.

Щандовете на българските частни фирми, производители на ловни облекла и аксесоари, търговци и фирми за ловен туризъм са разположени на площ от 124 кв. м.

Споделяне

Още от Свят