България лидер в ЕС по спад на строителството през декември

България лидер в ЕС по спад на строителството през декември

След като за октомври България беше лидер в ЕС по ръст на строителството, за декември страната ни е с най-голям месечен спад и в топ три на годишна база. Това показват данните на Европейската стаистическа служба - Евростат.

Спрямо ноември намалението на строителната продукция у нас е 10.3% при среден спад от 1.7% в еврозоната и 2.7% общо в 27-те членки на ЕС. Веднага след България се нареждат Полша (-10.1%) и Германия (-8.9%).

На годишна база строителството се е свило с 15.1%, с което България се нарежда на трето място по спад. Преди нас са Полша (-23.7%) и Португалия (-18.2%). За година строителната продукция в еврозоната се е свила с 5.4% и с 5.8% в целия ЕС.

Лидер по ръст на строителството през декември на месечна база е Словения (7.2%), следвана от Унгария (3.4%) и Швеция (3.3%). Годишен ръст през декември отчитат единствено Швеция (5.2%) и Испания (4.5%).

През октомври България регистрира най-висок растеж от 5.7% в строителството на годишна база в ЕС и втори по големина след Великобритания на месечна база.

Анализът на строителната камара у нас показва, че произведената строителна продукция през 2012 г. е около 12 млрд. лева. Бизнесът разчита основно на поръчки на държавата и общините, като 80% от тях се финансират от европейските фондове.

За последното тримесечие на 2012 г. НСИ отчете спад от 10% в строителния сектор спрямо година по-рано. В инженерното строителство намалението е по-голямо 15%, докато в жилищното строителство беше отчетено отлепяне от 0.1%.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?