Николай Младенов:

България малко е проспала момента за падане на визите за САЩ

В. Рашидов за АСТА: "Не виждам смисъл от много викане, улицата започна да става един парламент"

България малко е проспала момента за падане на визите за САЩ

"За огромно съжаление България малко е проспала възможността за падане преди няколко години на визите за пътуване в САЩ, проспала го е много безотговорно." Това заяви в събота пред Дарик радио външният министър Николай Младенов по повод предстоящото посещение на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън у нас.

Облекчаването на визовия режим ще бъде една от темите, които родните власти ще обсъдят с нея по време на гостуването ѝ.

По думите на Младенов при предишната американска администрация прагът за процент отказани визи на българи, под който страната ни може да поиска отпадане на режима, е бил по-нисък от настоящия. Второто изискване пък е било да са напълно въведени биометричните паспорти, което тогава още не бе факт.

"Сега имаме паспортите, но прагът е по-виско", заяви Младенов с уточнението, че правителството има "доста работа и лобиране" да свърши. От думите му стана ясно, че по време на посещението на Клинтън се очаква да бъде подписано споразумение, с което в България да се признава трудов стаж, придобит в САЩ.

Министърът каза още, че по време на посещението на Клинтън темата за подписаното от България международно споразумение за борбата с пиратството в интернет АСТА няма да бъде обсъждана, тъй като "има други по-важни неща, за които да говорим".

"Предстои комисиите да обсъдят проекта на споразумението. Различни експерти са уверили нашите министерства, че този текст не предполага някаква промяна на българското законодателство. За прилагането на споразумението се изисква ратификация на НС. В ратификационния акт ще бъде ясно записано откога и какво от споразумението прилагаме", добави Младенов.

Помолен да сподели личната си позиция по повод ескалиращото напрежение в обществото срещу АСТА, заради страховете от налагането на тотален контрол в интернет, външният министър лаконично предложи своя "рецепта" за успешната борба с пиратството.

"Ако в интернет можеш да крадеш, можеш и да продаваш, така че тези, които искат да продават, да бъдат по-добри и да продават по-активно. Това е една среда", заяви Николай Младенов.

След него, културният министър Вежди Рашидов също коментира пред Дарик радио, че парламентът ще изяснява ситуацията и последствията от подписването на АСТА.

"България има добри закони. Не искам да вземам отношение по ACTA, защото Министерството на културата не е вносител на този документ. Няма правителство, което да вземе сега да намачка, да убива българския народ. Ние сме парламентарна република и парламентът ще изясни и уточни този случай. Не виждам смисъл от много викане, улицата започна да става един парламент. Българският парламент затова е парламент - да има спокойно обществен дебат, а не да се надвикваме", назидателно обясни скулпторът.

По думите му не се е случило нищо непоправимо, тъй като дори и включването на страната ни в споразумението да е грашка, "хубаво е, когато се осъзнае, че нещо се е сбъркало, това да се поправи, но това поправяне става в парламента".

Споделяне

Още от България