България маневрира с енергийните си залози

Сделката между България и Русия за "Южен поток" представлява рязък завой в енергийната политика на българското дясноцентристко правителство, коментира пред Дойче веле в четвъртък анализаторът на американската фирма "Рубини глобал економикс" Йелена Вукотич.

По думите ѝ доскоро кабинетът е показвал пълно нежелание да подкрепи проект, който задълбочава енергийната зависимост на България от Русия. След газовата криза от януари 2009 г. правителството даде повече поддръжка за подкрепяния от Европейския съюз проект "Набуко", на който, разбира се, се гледа като на съперник на "Южен поток". Но бавенето на европейската инициатива за "Набуко" доведе до сегашното прагматично решение на правителството на България, посочва Вукотич. Тя допълва, че страната няма много избор и просто се опитва да маневрира със залозите си, надявайки се да заложи на тръбопровода, който ще бъде построен първи.

"Южен поток" е средносрочен проект. Изграждането на тръбопровод и получаване на печалба от него отнема време. Така че подписването на тази пътна карта с Русия не е нещо, което ще се отрази върху икономическите перспективи на България тази или пък следващата година, допълва анализаторът.

Тя акцентира и върху това, че в най-новата си прогноза за България “Рубини“ е понижила предвижданията си за страната.

“Смятаме, че икономиката на България ще продължи да се свива и тази година и положителен ръст няма да има до 2011. Според нашата прогноза тази година икономиката ще влезе в слаба рецесия и ще се свие с 0.7 на сто. За 2011 предвиждаме икономически растеж 1.8 на сто, което е значително по-ниско от предкризисния растеж от почти 6 процента.“ посочва Вукотич. Тя уточнява, че тогава икономиката на България е била движена най-вече от неустойчив инвестиционен бум в секторите на строителството и недвижимите имоти

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес