България мина на цифрова телевизия с бели петна от територията

Зам.-министърът на транспорта: И телевизор "Опера" може да се включи безпроблемно в системата

И телевизор Опера може да приема цифровия сигнал.

В полунощ аналоговият телевизионен сигнал беше окончателно спрян и България премина на цифрова телевизия, без да е ясно колко души ще останат с черен екран заради изискването да е покрита 95% от територията на страната. Събитието беше наречено "историческо" от председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов.

Организирана беше и тържествена церемония с изключване на аналоговите предаватели в телевизионната кула в София в присъствието на зам.-министъра на транспорта Георги Тодоров, шефовете на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков и на СЕМ Георги Лозанов, както и управителите на "НУРТС България" Свилен Попов и Емил Атанасов.

Цифровата телевизия дава възможности за гледане на повече канали с по-добро качество на картината за гражданите, посочи зам.-министър Тодоров. Той допълни, че в цифровата система може да се включи и телевизор "Опера" (най-старият български приемник – бел. ред.) и безпроблемно да се гледа телевизия.

Белите петна

Към момента няма яснота колко българи ще останат без телевизия заради преминаването към цифров сигнал. Причината е, че мултиплекс-операторите, които разпространяват цифровия сигнал, нямат задължение да покрият цялата територия на страната. Общественият мултиплекс, на който са качени БНТ1 и БНТ2, покрива 95% от територията, докато двата частни – 85%. Те излъчват програмите на бТВ, Нова, ТВ7, България он еър.

Въпреки молбата на шефа на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков мултиплекс-операторите, които излъчват сигнала, да публикуват имената на населените места без покритие, това все още не е направено, показва справка на интернет сайта на "НУРТС България". Там продължават да стоят двете карти с белите петна. От тях се разбира единствено, че проблеми ще имат живеещите в планинските и пограничните райони. Българите в Западните покрайнини вече алармираха, че от лятото не могат да гледат български канали.

В същото време зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров се оправда, че и аналоговият сигнал не е стигал до всички българи. Освен това по думите му едва 20% от населението е ползвало аналоговия сигнал, докато останалите предпочитали кабелна или сателитна телевизия. Така според него не повече от 100 хил. българи ще останат без телевизия. Точният им брой ще стане ясен след сравняване на данните от живеещите в населените места без цифров сигнал с тези дали не ползват алтернативен източник – кабел или сателит.

Шефът на КРС Веселин Божков пък прогнозира, че без цифрова телевизия ще останат между 240 хил. и един милион от населението на страната.

Алтернативата – европари

Възможностите за селищата без цифрова телевизия са да търсят европейско финансиране за пускането на сигнала. Тъй като това са предимно селски райони те могат да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони, като кметовете трябва да преценят доколко ще им е изгодно, уточни зам.-министърът на транспорта.

Другата възможност, ако цифров сигнал не достига до петима например, е чрез делегираните бюджети на общините да се купи сателитна чиния, която да се постави на кметството и да се върже с кабел с къщите.

За социално слабите пък се е погрижила държавата, като 210 хил. от тях имат право на безплатен декодер. До момента 130 000 души са взели ваучерите си от службите за социално подпомагане за да получат устройствата, като 90 000 от тях вече са направили това, каза Тодоров.

Въпреки че аналоговият сигнал беше изключен в понеделник, бедните, които все още не са си взели ваучера, могат да направят това до края на октомври. Крайният срок за получаване на безплатните декодери от съответните търговски вериги е 30 ноември.

Цифровизацията като нова форма на свобода на словото

Председателят на СЕМ Георги Лозанов нарече днешния ден "исторически и празничен", който слага "края на един дълъг дебат и спорове за това как, дали и кога да се осъществи цифровата телевизия". По думите му България вече е "част от цивилизования свят".

"Навремето се говореше, че ако по времето на Хитлер е имало телевизия, той е щял да спечели войната. Аз обичам да казвам, че ако по времето на Хитлер е имало интернет, нямаше да го има Хитлер", коментира доц. Лозанов.

"Така че връзката между телевизията и интернет ще създаде едно ново социално и гражданско поведение и мислене вътре в самите медии и в отношенията между медиите и аудиторията. В този смисъл цифровизацията е една от новите форми за свобода на словото, която вярвам предстои за България", каза още председателят на СЕМ.

Изпълнителен директор на "НУРТС България" Свилен Попов отчете, че целта за достигане до максимален брой зрители е изпълнена и инвестицията е оправдана.

И трите мултиплекса, които разпространяват сигнала в момента, са собственост на фирми, зад които стои банкерът Цветан Василев. Той притежава още медии и е акционер в БТК. Така кръгът медии, разпространение, комуникации е затворен напълно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?