България минава на 30-процентна въглеродна диета от 2012 г.

България минава на 30-процентна въглеродна диета от 2012 г.

България, както и останалите страни от Европейския съюз, е дала мандат за договаряне на срещата в Копенхаген на 30-процентно намаление на въглеродните емисии в общността. Условието обаче е по-богатите държави поемат между 25 и 40 на сто свиване на своите парникови газове до 2020 г., а по-неразвитите – 15-30 процента, съобщи в сряда министърът на околната среда и водите Нона Караджова на конференция за преминаване на българската икономика на въглеродна диета.

Българската позиция е била одобрена на заседание на кабинета същия ден. За постигане на споразумение в датската столица, което да замени Протокола от Киото, страната ни настоява конкретните цели за икономически неподготвените седем държави членки, сред които и България, да се определят според брутния вътрешен продукт на глава от населението.

Трето условие е емисиите, които са били спестени в сегашния период на действие на Протокола от Киото и които не са били продадени, да се прехвърлят за следващия период до 2020 г., посочи Караджова.

България ще иска поне част от тях да може да се банкират, въпреки че по думите на екоминистъра страната ни може да продаде своите спестени газове още през следващата година. Водят се интензивни преговори с купувачи, от които конкретен резултат се очаква през март-април 2010 г.

С парите от продадени емисии държавата ще съфинансира не само санирането на панелките, за които на по-ранен етап бе съобщено, че ще се подпомагат до 90 на сто, но и бизнеса. Малките и средните предприятия ще могат да получат безвъзмездно до 80 на сто от необходимите им инвестиции за въвеждане на енергоспестяващи мерки, а големите фирми – до 40 на сто, обясни Караджова.

Останалата част от вложенията за постигане на необходимото намаляване на емисиите от индустрията не могат да се изчислят с конкретна цифра, но няма да са непоносими за бизнеса, увери тя. В резултат на вложенията обаче ще последват икономии от намалена консумация на енергия. Караджова даде пример с демопроект на санирана по всички правила сграда в Бургас, която вече пести годишно 70 на сто от енергията, консумирана преди.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков допълни, че общо за санирането на панелните жилища в България са необходими 2.5 млрд. евро. Той обясни още, че към финансирането за енергийната ефективност на бизнеса ще се добавят и средствата от оперативната програма “Конкурентноспособност“. Догодина програмата стартира мерки именно за енергийна ефективност на предприятията и за закупуване на иновативни технологии, пестящи енергия.

“Убедена съм, че бизнесът ще положи усилия, но и всеки гражданин трябва да бъде убеден, че са необходими ежедневни усилия за да намали страната ни въглеродния си отпечатък“, посочи Караджова.

Трайков допълни, че всъщност преходът към нисковъглеродна икономика в България вече е започнал, но “днес забиваме колчето, от което ще се мерят постиженията“.

Според Трайков “най-евтината енергия е онази, която не е похарчена“.

Как се отразява на България карбоновата диета ще се мери на всеки три месеца, съобщи пред форума Евдокия Цветичкова от Асоциацията за корпоративна и социална отговорност в България. Организацията пуска специална платформа со2.bg, на която всяко домакинство, офис и фирма могат са си изчислят с електронен калкулатор колко емисии изхвърлят във въздуха. Отделно ще се пресмята четири пъти в годината с колко страната ни е намалила изхвърлянето на парникови газове в атмосферата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?