България може да има кадастрална карта до 3 години

България може да има кадастрална карта до три години, ако се осигуряват по 10-12 млн. лв. годишно за тази цел, каза в събота министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов в интервю за "Дарик".

Той посочи, че към момента са готови само 18% от кадастъра и в половината има неточности, които трябва да бъдат коригирани.

По думите на Данов един от най-големите проблеми пред реализирането на значителни проекти липсата на общи устройствени планове. Едва една четвърт от общините са разработили плановете си и това е пречка пред инвестиционните проекти.

Министърът съобщи, че в министерството му е постъпил само един проект за разглеждане и одобрение – от община Бяла. "Проектната готовност е голям проблем и ние вече сме изпратили писма до кметовете, да установим какво е положението и как можем да помагаме", каза Иван Данов.

Той посочи, че приоритет в работата му ще бъде промяната в законодателството, регламентиращо проектирането и строителството. Според Данов най-важната задача пред България в момента трябва да бъде подобряването на средата за живеене – саниране на сградите, проектиране и осигуряване на екологосъобразна среда около тях.

Една от амбициите на министъра е да се създаде отново българската индустрия за производство на строителни материали. Другите са свързани с връщането на традиционните за българските стоки строители пазари в Азия и Африка.

Министърът отхвърли като абсолютно неаргументирано искането на вот на недоверие срещу правителството заради новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране. "Аргументите не бяха мотивирани. Не чух нищо, което да помогне за развитие на потенциала на това ведомство", каза той.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?