България може да кандидатства за европари за справяне с бежанския проблем

Кристалина Георгиева: "Колегите в ЕК разбират, че това е нова тема за страната ни да се справя с нея сама"

Кристалина Георгиева

Ден, след като вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи от Брюксел, че България едва ли би могла да получи финансова помощ от ЕК във връзка с бежанската вълна от Сирия, еврокомисарят Кристалина Георгиева заяви, че такива шансове има и дори нещо повече – ЕК създава специализирани фондове точно за такива случаи.

"Много е важно да се готвим за 2014-а година, когато влизат в действие новите фондове за подпомагане на страните членки да се справят с бежанския проблем. България може да кандидатства за финансиране, ако това се налага. Мога да ви уверя, че към нашата страна ще има особено позитивно отношение, защото в ЕК колегите, които се занимават с тази дейност, разбират, че това е нова тема за България и че в никакъв случай не трябва да оставяме страната ни да се справя с нея сама. Поговорката е "Брюксел в нужда се познава". Искам да уверя българските граждани, че помощ за България ще има", каза тя пред БНР във вторник.

По думите на Георгиева в европейския Фонд за спешна помощ има около 3 милиона евро, като страната ни можела да разчита на част от тях за справяне със ситуацията, предвид изчерпания капацитет за приютяване на бежанци от Сирия.

Според нея най-разумно е тези средства да бъдат използвани за подкрепа на онези общини, в които са настанени или ще бъдат настанени най-много бегълци от близкоизточната страна. Георгиева уточни, че засега проблемът с тези бежанци е най-вече за съседни на Сирия държави.

Още миналата седмица, когато вицепремиерът Йовчев оглави новосформирания Оперативен щаб към МВР за кризата в Сирия, той и колегата му Ангел Найденов обявиха, че броят на сирийските бежанци у нас може да нарасне до 10 000 до края на годината и за решаването на проблема са нужни 10 млн. лева. Правителството съобщи, че ще търси помощ от ЕС, но след срещите си в Брюксел с еврокомисаря по вътрешни работи Сесилия Малстрьом и с комисаря по хуманитарните дейности Кристалина Георгиева в понеделник, Йовчев каза, че "помощта ще бъде основно техническа, експертна, по отношение на организацията на целия процес". Той допълни, че страната не може да разчита на "много големи средства, тъй като в бюджета на ЕК не са останали много средства".

"Уведомихме, че при едно усложняване на ситуацията в България, ще имаме нужда и от сериозна финансова помощ, до което надявам се да не стигнем”, коментира още вътрешният министър.

ЕС помага на съседните на Сирия държави, за да възпре бежанския поток

"Засега проблемът за бежанците не е проблем на Европа, той е проблем на Йордания, Ливан, Турция, Ирак. Към Европа са дошли 50 000 души. Засега все още голямата заплаха е за този регион, където бежанците са в проценти 15-20% спрямо местното население. Нашата работа сериозно набляга на това да помагаме на тези страни, именно защото, ако им помагаме днес, по-малък е рискът бежанците да вървят към Европа утре", заяви във вторник българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

Тя съобщи още, че до момента Еврокомисията е предоставила на Сирия 850 млн. евро, добавяйки, че около 8 млн. сирийци имат нужда от помощ, като 5 млн. от тях вече са напуснали домовете си.

"Освен това предоставяме около половината от помощта на съседните страни с две цели – да помагаме директно на бежанците – да се осигури храна, подслон, медицинско обслужване на тези 2 млн. души, които са в съседните страни. Нашата помощ е най-вече ориентирана към Ливан и Йордания, защото това са страните с най-голям риск от сериозни последици, дестабилизиране и естествено риск от хуманитарна криза – да пламне чергата и там. Освен това предоставяме значителна помощ на Ливан и Йордания, за да могат местните хора да почувстват, че за тях също има положени грижи. Това има директно стабилизиращ ефект, който помага на Европа, за да не тръгне вълната на бежанци в големи размери към нас", обясни Георгиева.

Според нея все още няма нужда ЕК да прибягва към Директивата за даване на временна защита, но има такава готовност при масово навлизане на бежанци на европейска територия.

"По силата на тази директива ние приемаме да си помагаме в случай, че някоя от нашите страни се окаже домакин на много хора изведнъж и даваме защита до 1 година с възможност тя да се увеличи до 3 години с прилагане на принципа на европейска солидарност", обобщи еврокомисарят.

Капацитетът за настаняване на бежанци вече е надхвърлен с 438 места

Междувременно от МВР съобщиха във вторник, че според актуална информация от Националния оперативен щаб през последната нощ "Гранична полиция" са установили общо 319 нелегално преминали границата с Турция, като 228 от тях са били сирийски граждани.

"Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е 1930 лица. Към момента той е надхвърлен с 438 места", уточняват от силовото министерство.

От съобщението става ясно, че все още се търсят сгради, където да бъдат настанявани хората с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците и специализираните домове на Дирекция "Миграция" към МВР. Към момента в помещенията за временно настаняване към поделението на "Гранична полиция" в Елхово се намират 166 души. Засега няма риск от епидемии, добавят от ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от България