България може да не подкрепи Македония за получаване на дата за преговори с ЕС

Николай Младенов обезпокоен от "националстическата риторика" на Скопие

Николай Младенов, Сн: БГНЕС

България може да се присъедини към Гърция и да спре европейската интеграция на Македония. Това стана ясно от думите на външния министър Николай Младенов по време на парламентарния контрол в петък.

"През следващите два месеца ще имаме интензивен диалог с тях, за да може да вземем информирано решение дали да подкрепим даването или не на дата за започване на преговори с ЕС. Решението за подкрепа не може да бъде автоматично, имайки предвид характера на откритите въпроси, които стоят от наша страна", заяви Младенов.

Той посочи, че българската позиция ще зависи изцяло от поведението на македонското правителство към България и изпълнението на критериите за членство.

Той добави, че София подкрепя европейската интеграция на Македония, но не на всяка цена, след като досегашните усилия на България да реши открити въпроси с Македония с диалог не са дали нужния резултат.

В същото време той посочи, че "който пропагандира, че България е страната, която ще започне да блокира Македония по пътя ѝ към ЕС, само си търси извинения за несвършената от него работа".

Македония получи статут на кандидат за членство в ЕС през 2005 г., но официалното начало на преговорите по присъединяване е блокирано заради спора с Гърция за името.

Младенов коментира в петък, че е обезпокоен от засилващата се през последните години тенденция за националистическа реторика от страна на правителството на Македония и на проправителствените средства за масова информация. Според него в Македония тенденциозно се изгражда негативен образ на България, включително и посредством редица финансирани от правителството проекти.

Сред гражданите с ясно заявено българско самосъзнание пък се създава атмосфера на страх и несигурност.

Спокойният тон на българското правителство по отношение на провокации на Скопие, характерен за целия мандат на ГЕРБ, бе нарушен през последните месеци. Премиерът Борисов обяви, че България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие, а външният министър Николай Младенов заговори, че планира "конструктивно настъпление" на Балканите. Младенов обяви, че се подготвя и доклад с "червените линии" и принципи в отношенията със съседните страни.

Основен говорител от българска страна по темата "Македония" е близкият на премиера Бойко Борисов бивш министър без портфейл и сегашен директор на Националния исторически музей Божидар Димитров, който не пропуска възможност да подразни Скопие.

Споделяне

Още по темата

Още от България