България може да не усвои 582 млн. лв. от САПАРД

България може да не усвои 582 млн. лв. от САПАРД

Страната ни може да не успее да усвои 582 млн. лв. субсидия от предприсъединителната програма на Европейския съюз САПАРД. Това става ясно от доклад до депутатите на парламентарната земеделска комисия, изготвен от Асен Друмев, изпълнителен директор на държавен фонд “Земеделие”, който е акредитиран като Разплащателна агенция за парите по САПАРД.

Към днешна дата България има ресурс от 582 млн. лв., неразпределени по САПАРД, които трябва да се договорят за изключително краткия период  до края на 2006 г., пише в доклада, изготвен на 13 февруари. Твърде възможно е страната ни да не успее за толкова кратко време да обработи и одобри проекти по програмата и да договори плащанията по тях, изказа Асен Друмев притесненията си пред народните представители от комисията.

Според него тази опасност е породена от изискването договори за проекти, одобрени по САПАРД, да се подписват само след като се сключат съответните финансови споразумения с Европейския съюз за всеки годишен бюджет на програмата. Тъй като предходното Народно събрание не разреши да се договарят авансово средства по бюджетите за 2005 и 2006 г., повече от една година и половина САПАРД на практика не действаше за мерките, към които има най-голям интерес. Това са за преработването на земеделска продукция, за общински инфраструктурни проекти и за инвестиции в селски стопанства, които се отпушиха едва през януари 2006 г., когато с ЕС бе подписан бюджета на програмата за 2005 г. Това споразумение обаче още не е ратифицирано. Бюджетът за тази година пък най-вероятно традиционно ще бъде подписан през ноември, въпреки опитите от българска страна за изтеглянето на неговото сключване.

Така за десет месеца ние трябва да договорим половината бюджет на седемгодишната програма, посочи Асен Друмев.

От началото на програмата през 2000 г. към 13 февруари 2006 г. са платени проекти за 417 316 767 лв. при одобрени досега субсидии в размер на 627 577 889 лв., сочи справката на Фонд “Земеделие”. Общо бюджетът за януари 2000 – декември 2006 г. по САПАРД е 1 210 537 873 лв.

С подписването на споразумението за 2005 г. и форсирайки усвояването на средствата, фонд “Земеделие” е решил да възстанови приемането на средства по мерките за инвестиции в земеделски стопанства, за преработка на селскостопанска и рибна продукция и за пазари за плодове, зеленчуци, риба и цветя. Само за четири дни от отварянето на трите мерки – от 6 до 10 февруари, във фонд “Земеделие” са били регистрирани 32 проекта на обща стойност  66 325 089 лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?