България може да оглави фонд на НАТО за помощ на Украйна

България е разглеждана като възможната страна ръководител на бъдещия доверителен фонд на НАТО в помощ на Украйна, съобщи на уебсайта си украинското министерство на отбраната.

В текста се посочва, че представители на министерството са обсъждали с представителя на НАТО Фредерик Пежо бъдещето на т.нар. Програма за физическа рехабилитация на военнослужещите от всички силови структури, участвали в антитерористичната операция в източните райони на страната.

Предвижда се лечение, възстановяване в санаториуми, протезиране и други дейности в подкрепа на травмирани бойци от силите за сигурност на Украйна, като програмата ще стартира още тази година.

Отбелязва се, че част от финансирането на програмата ще дойде от средствата, предвидени в бюджета на НАТО за сътрудничество с Русия.

Впоследствие ще бъде създаден съответният доверителен фонд, а България се обсъжда като евентуалната страна негов ръководител.

От българското министерство на отбраната сами предложиха да участват с подкрепа за възстановяването на украински бойци заради наличните способности.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?