България може да плаща за руските туристи у нас

Медведев предлага левът да се върже с юана, еврото било много скъпо

България може да плаща на бизнеса, за да води руски туристи у нас. Засега не е ясно колко, но като отправна точка може да се вземе съседна Турция, където държавата дава по 6000 евро на чартърен полет. По този начин страната ни щяла бъде конкурентна на съседите – Турция и Гърция.

Това стана ясно по време на българо-руски бизнес форум, чийто акцент беше туризмът. Той се проведе във вторник в София в рамките на двудневната визитата на руския премиер Дмитрий Медведев. Той е на официално посещение у нас по покана на колегата му Бойко Борисов от 4 март, ден след Националния празник на страната ни.

В първия ден от посещението му основната тема на разговорите бяха енергийните проекти между двете страни – хъбът "Балкан", изграждането на втората атомна централа "Белене" и транзита на руски газ през страната ни.

В края на първия работен ден беше подписана и Програма за съвместни действия в областта на туризма между българското Министерство на туризма и руското Министерството на икономическото развитие за периода 2019-2021 г.

Така беше направен преход към разговорите във вторник - увеличаването на броя на туристите в двете страни. През последните години руските туристи у нас намаляват, докато българските посещения в Русия се увеличават, показват данните на НСИ.

Според председателя на Националния борд по туризма Румен Драганов причините за това са сривът на руската рубла и въвеждането на санкциите от ЕС спрямо Русия.

Прочитът на руската страна очаквано беше обърнат. Руският министър на икономическото развитие Максим Орешкин обясни спада на руските туристи у нас с една четвърт за последните години с българския лев, който е вързан за еврото (преди 5 г. едно евро се разменяше за 45 рубли, а сега почти за 75 рубли – бел. ред.). За сметка на това валутите на конкурентните на България туристически пазари - Турция, Египет, Тунис, са поевтинели. "Този проблем за България е фундаментален", каза Орешкин.

Веднага след него премиерът Бойко Борисов заяви, че България се гордее със стабилния лев и връзката му с еврото, "колкото и да е лошо, че валутите се клатят". "И очакваме през юни да ни поканят в чакалнята на еврозоната", каза Борисов преди да даде "последната дума" на госта си.

"На мен току-що ми хрумна една идея по повод приравняването на лева към еврото: Хубава валута е и китайският юан. Може в тази посока да се помисли. И пазарът е огромен" – с тази шега Медведев закри форума в последния ден от визита му в София. Негова беше и последната дума в края на съвместното изявление на двамата премиери в понеделник, когато акцентът беше върху енергийните проекти.

Руските туристи намаляват, българските растат

Днес пред препълнената зала на форума Медведев се пошегува, че нямало да бъде толкова пълна, ако форумът е бил за газ. Той обяви, че около половин милион руски туристи всяка година идват в България, а още 300 000 руснаци имат имоти у нас. Данните на българската Нотариална камара показват, че техния брой е около 350 000, но уточниха че данните са динамични, защото се купува и продава непрекъснато.

Броят на руски туристи у нас започва да намалява след налагането на санкции от ЕС на Русия заради анексирането на Крим през 2014 г. Данните на НСИ от 2010 г. насам показват, че пикът на посещения на руснаци в България е през 2013 г. - над 695 хил. Две години по-късно пада до 493 хил., последван от ръст до 590 хил. и нов спад през последните години до 522 хил.

Руснаците са извън топ пет на посещенията на чужденци у нас през миналата година, показват още данните на НСИ. Очаквано първата тройка се формира от съседите ни от Румъния, Турция и Гърция, следвани от Германия и Македония.

В същото време броят на българите посетили Русия от 2010 г. насам непрекъснато расте – от 12 691 на 59 080 през миналата година, показват данните на НСИ. Москва не е любима дестинация на българите и заема 13-та позиция за 2018 г., сочи още Националната статистика.

Бизнесът иска от държавата спонсорство, Борисов каза ще видим

За да бъде спряна негативната статистика, бизнесът иска спонсорство от държавата под формата на реклама за всеки чартър. Това стана ясно от изказването на шефа на Националния борд по туризъм Румен Драганов.

Той разясни, че България е конкурентоспособна на Турция, но заради срива на руската рубла след наложените санкции от ЕС и САЩ, страната ни е по-скъпа за почивка на руснаците спрямо южната ни съседка.

Драганов обясни, че конкурентите ни плащат за реклама в самолетите, които возят туристите. "Те го правят с ясното съзнание, че са собственици на публична собственост- археология, архитектура, нематериално културно наследство. Съседите плащат по 6000 евро на всеки полет за реклама. Това дотира полета и прави цената по-конкурентоспособна", каза Драганов. И допълни:

"Многократно сме се противопоставяли на твърдения, че собствеността в туризма е частна. Самият факт, че се отдават на концесии плажните ивици означава, че държавата е собственик. Съвсем редно е държавата да си влезе в обувките на партньор на туристическия бизнес и да заплаща средства за реклама".

Българският премиер Бойко Борисов успокои бизнеса с новината, че обсъжда възможност за дотации на чартърните полети на организирани туристи. Поискал е да бъдат направени финансови разчети, за да се видят сметките. Със задачата са натоварени Министерството на туризма и Националното сдружение на общините.

Борисов се съгласи, че конкуренцията в сектора на туризма е голяма и "даже коварна на моменти". "Ще се постараем да бъдем по-гъвкави, защото при тази конкуренция туристът избира най-добрата дестинация, цена, обслужване, качество на храна и сигурност", каза още българският премиер.

В 59 руски града се издават български визи

Бързина и цени при издаването на визите е друга възможност за увеличаване на туристите между двете страни, стана ясно от изказванията на участниците по време на форума. След като години наред българите плащаха значително повече за виза от руснаците сега вече нещата са поставени на реципрочна основа, показа проверка на Mediapool.

Цената за еднократно пътуване на масовия турист е 35 евро за руснак и 70 лв. на българин. Това сочат публикуваните тарифи на сайта на българското Министерство на външните работи (МВнР) и на посолството на Русия в София. За поевтиняване на тази виза на форума не се говореше.

Тъй като над 300 000 руснаци имат имоти в България, по думите на Дмитрий Медведев, за тях е предвидена възможност за получат 3-годишна виза, с която могат да влизат и излизат в/от България многократно. Тя струва също 35 евро, обясниха от Министерството на външните работи пред Mediapool.

Освен това визата за русначетата до 6-годишна възраст е безплатна, както и на тези до 18 години, за които са организирани детски лагери в България, уточниха от МВнР.

За улеснение на руските туристи в 59 руски града от 1 февруари 2019 г. има изнесени визови центрове, каза още премиерът Борисов. Вече е дадена и възможност руснаците да не се разхождат до тях два пъти, а само веднъж – при подаване на документите за виза или при получаването ѝ по техен избор. Например руснаците може да подадат онлайн документите си за виза и да отидат до изнесения център за получаването ѝ. Другият вариант е да подадат документите лично във визовия център и да ги получат на посочения от тях адрес по куриер, разясниха от МВнР.

Борисов съобщи още, че с руския му колега за обсъдили и идеята за ферибот между Бургас и Новоросийск, с която руските собственици на имоти в България ще могат да идват с колите си и дори да си докарат покъщнина.

Медведев пък съобщи, че в Русия е започнала работа международна кооперация, която трябва да облекчава визовия режим. Скоро ще започнат да се издават и електронни визи, каза руският премиер.

Борисов: Стотици милиони губим заради санкциите

За да привлича повече туристи България води миролюбива външна политика, посочи Борисов. Изреди редица държави от Израел през Палестина и Саудитска Арабия до Косово и Сърбия, с които стараната ни поддържа добри отношения.

"Стотици милиони губим заради санкциите, затова винаги съм настоявал да се върнем на масата за преговори", каза Борисов.

"В условията на санкции и на голямо напрежение на многополюсния свят ние с Дмитрий Медведев успяваме да поддържаме доста добри и прагматични работни отношения. Не бива пак да се делим като нация на русофили, русофоби. Нека си гледаме нашите важни български интереси", заяви още Борисов.

Борисов разказа, че Медведев, който е любител фотограф, е останал впечатлен от Тракийското съкровище и възкликнал, че "това злато е по-старо от китайската писменост".

"Имаме добри неща, които можем да предложим в сферата на историческия, културния и религиозния туризъм. Стотици милиони държавата вложи в църкви, манастири, джамии. Въпреки трудните международни отношения успяхме да запазим добрия тон, който дава възможност там, където не попадат санкциите с цялата си гилотина, максимално да можем да развиваме отношенията си", каза още Борисов.

Руският му колега Дмитрий Медведев отбеляза, че българското гостоприемство е това, което кара руснаците да идват. Другата причина е добрата туристическа инфраструктура на добра цена и климата. Сигурността също е много важна, каза още Медведев. Борисов посочи, че българските служби работят заедно с руските, за да обезпечат сигурността по курортите.

Медведев каза, че Русия се стреми да подобри обслужването и да развива инфраструктурата си. Започната е реформа с въвеждането на категоризация на хотелите. "Защото на някои места то е високо, но на някои места все още не е толкова добро. Стараем се да се опрем на световната практика в тази сфера. Стараем се да предложим и нови туристически маршрути", каза още Медведев. Той отбеляза, че Русия заема първо място по национални паркове в света и развива много екологичния си туризъм. Историческият туризъм също заема съществено място в Русия. "Искаме за нашите български приятели да разкрием цялата ни страна", каза Медведев.

Орешкин пък посъветва българския туристически бизнес да инвестира в Русия, за да продължи да печели от руските туристи.

Срещите на Медведев във вторник

Във втория си и последен ден Дмитрий Медведев имаше срещи с председателя на парламента Цвета Караянчева и с Групата за приятелство България – Русия, която е най-голяма в българското Народно събрание, както и с българския патриарх Неофит.

Медведев поздрави Караянчева с годишнината от Освобождението на България и посочи важността на отбелязването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Русия.

"Трябва да признаем, че паузата във взаимодействието между нашите парламенти беше сериозна, но можем да я поправим", каза руският премиер.

Имаме какво да направим за развитието на нашите отношения и в икономически, и в образователен, и в културен план, каза Караянчева. Тя даде мартеница на Медведев.

След срещата двамата поднесоха венец на паметника на Цар Освободител.

В срещата в Народното събрание участваха още съпредседателите на групата за приятелство България – Русия Красимир Велчев и Антон Кутев и нейните заместник-председатели Веселин Марешки, Волен Сидеров и Симеон Симеонов.

От Народното събрание Медведев се отправи към Синодалната палата, където е имал среща с българския патриарх Неофит, който е учил в Московската духовна академия. По време на срещата са били повдигнати въпроси от църковния живот на двете страни, съобщиха от Светия Синод без да конкретизират какви. Посочено е само, че приемът е завършил с благопожелания за бъдещи успехи и добри плодове в трудовете.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес