България може да поиска промяна в европравилата за достъп до "Южен поток"

С "Газпром" преговаряме с добра воля, но без ясна формула за цените след 2012 г.

Валентин Николов, сн. БГНЕС

Договорът за строежа на газопровода "Южен поток" е пратен в ЕС, синхронизирани са всички текстове от него и проектната компания - собственик на тръбата, която ще преминава през българска територия, може да поиска специална дерогация ( изключение от задължителните изисквания на европейското законодателство - бел. ред.) за достъпа на трети страни до тръбата, каквито са новите правила на Европейския съюз. Това съобщи пред журналисти в сряда зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов.

Изявлението му идва ден след като говорителят на Еврокомисията по енергийните въпроси Марлене Холцнер коментира, че Русия към момента не е поискала "Южен поток" да бъде изключен от задължението да осигури достъп и на трети лица. Руски издания пък коментираха на по-ранен етап, че такава дерогация може да поиска всяка от съвместните компании, създадени с "Газпром" за реализацията на маршрута на "Южен поток" през съответната територия на държавите, през които ще минава. Газопроводът ще пресича дъното на Черно море и през България ще се разделя в два лъча, минаващи през Гърция до Италия и през Сърбия и Словения до Австрия.

 

Николов припомни в сряда, че дерогацията за газопровода "Северен поток", минаващ по дъното на балтийско море до Германия, е била поискана от немска страна.

 

"Има два варианта - единият е да се изпълнят директивите и либерализацията, което означава проектната компания да дава достъп и на други компании, вторият вариант е дерогация, която, както е дадена на "Северен поток", да бъде дадена и на "Южен поток", посочи зам.-министърът.

 

След като миналия петък след преговори на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Москва България постигна 11 процента отстъпка в цената на природния газ до края на годината в замяна на ускоряването на реализацията на "Южен поток", сега Николов каза, че страната ни не е поемала никакви други ангажименти освен спазването на пътната карта, която е начертана за проектната компания за "Южен поток".

 

Според него това означава всички въпроси, които ще се родят или в момента стоят, да бъдат изчистени в духа на добрата воля. "Това е единственото, което сме обещали. Те разбират много добре, че имаме висока цена на газа, това значи да фалират компании, тоест да намалят потреблението на газ, от което руската страна също няма изгода“, каза Николов.

 

В същото време от думите му стана ясно, че България все още няма аргументи пред руската страна за намаляване на цената на природния газ по бъдещите договори за доставка, след като настоящите изтичат в края на 2012 г. Няма как да има намаление при условие, че нямаме готова формула, каза Николов в отговор на журналистически въпрос.

 

Намалението трябва да дойде от самата формула, която трябва да заложим. Единственият начин да получим реална оценка на цената на природния газ това е спотовият пазар да бъде оценен вътре в самата формула, обясни той. Освен това има и други неща, очакваме проекта на договор да го видим, допълни зам.-министърът.

 

Той също така отрече решението за построяване на газова централа на мястото на прекратения проект за АЕЦ "Белене" да е било разменната монета, с която страната ни е получила поевтиняването на газа от април до края на годината. Към бъдещата газова мощност интерес прояви "Газпром", но премиерът Бойко Борисов обясни, че тя може да е дори катарска и всякаква и да ползва природен газ от всякъде, включително и румънски шистов газ, след като България била толкова богата да си спре собствените проучвания за шистов газ и да купува от северната ни съседка   

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес