България може да се откаже от военни мисии и имоти зад граница

И без това ограниченото българско участие във военни мисии зад граница може да се свие допълнително заради оскъдния бюджет. Досега тези мисии са плащани като целева субсидия от Министерския съвет, но от догодина трябва да се финансират от бюджета на Министерството на отбраната (МО), който ще е най-ниският от години насам – 1.44% от БВП. За миналата година целевата субсидия за мисии бе около 90 млн. лева.

Това заяви военният министър Николай Младенов в сряда след заседанието на парламентарната комисия по отбрана и външна политика за бюджета на армията догодина.

"Трябва да се направи преценка между първо и второ четене на закона за проектобюджета дали има резерви, за да се осигури на 100% това, което имаме като участие в мисии в момента. Иначе неминуемо ще ни се наложи да направим внимателна преоценка на участието ни в мисии. Няма смисъл да поемаме ангажименти пред партньорите ни в НАТО и ЕС, които не можем изпълним", посочи Младенов.

Той опроверга неофициалните информации, че България предстои да се изтегли от мисията на НАТО в Косово. Има опция за изтегляне от Босна и Херцеговина, но след решение на високо ниво в ЕС за преосмисляне и съкращаване на операцията.

От Ирак ще трябва да се изтеглят двама "забравени" сержанти, които все още участват в тренировъчната мисия на НАТО. Издръжката на двамата рейнджъри обаче гълтала средства колкото за 12 български наблюдатели в мисията на ЕС в Грузия.

"Започва сериозен преглед на способностите, от които армията се нуждае. В момента изтичат много средства по различни договори, които нямат нищо общо нито с участието ни в НАТО, нито с въоръжените сили", сподели още от бюджетните неволи министърът. По думите му следващата година ще е нулева за армията, като целта е да преподреди системата.

Преди него външният министър Румяна Желева също обсъди с депутатите проектобюджета за министерството ѝ.

"Пари няма, но ние действаме и с малкото средства трябва да вършим повече работа", обобщи разбирането си за работата на ведомството  Желева.

Тя съобщи, че непрекъснато изплуват задължения във връзка с български имоти зад граница и констатира, че "понякога е по-добре да нямаме някои имоти зад граница".

Външният министър не уточни как ще се управляват ненужните имоти – дали ще се продават, преотстъпват или дават под наем. За всеки конкретен случай ще се преценява отделно, каза тя.

Общата визия е, че имотите зад граница трябва да престанат колкото е възможно по-скоро и в по-голям обем да носят разходи, а трябва да доставят приходи за бюджета, посочи Желева.

Наскоро стана известно, че България трябва да плати над 10 млн. евро по казус за имот, ползван от страната до 1990 г. и след това отдаден под наем на "Дрезднер банк".

Споделяне

Още от Бизнес