България може да се похвали с първия осъден депутат

България може да се похвали с първия осъден депутат

Дългоочакваната ефективна присъда срещу депутат в България вече е факт. Прокуратурата постигна така желания успех, а правителството ще може да отчете пред Брюксел, че у нас никой не е над закона. За това заслугата е на Софийския градски съд (СГС), който в сряда осъди независимия народен представител Владимир Кузов за педофилия.

Безспорно най-удобният депутат, който можеше да бъде принесен в “жертва” на българското правосъдие, общество и Европейската комисия, получи три години затвор при максимално наказание от пет.

Онези, които искат да видят Кузов зад решетките, обаче, трябва да почакат, защото делото ще мине през още две инстанции. Какво ще се случи предстои да видим, тъй като основният свидетел Николай Кирилов ту се отричаше от показанията си, ту ги потвърждаваше.          

Това изглежда не притеснява държавното обвинение, чийто представител бе видимо доволен от “справедливото наказание” и обяви, че няма да праща делото за по-голямо наказание на втора инстанция.

Кузов, който със сигурност ще обжалва, бе видимо спокоен при прочитането на присъдата от съдия Пламен Дацов, и говори за оказан натиск върху магистрата, без да знае от къде идва.   

“Присъдата ми явно трябваше да бъде готова преди доклада на Европейската комисия (през юни-б.р.). Какво ще промени? Ще има един осъден депутат”, коментира “първият доказано нормален народен представител”, каквото е становището на съдебно-медицинските експертизи, разгласено от него.

Владимир Кузов е убеден, че осъждането му ще промени доклада на Брюксел за България. Той бе признат за виновен за три от четирите сексуални акта с 13-годишния Николай Кирилов, за които го обвини прокуратурата.

Освен затвор Кузов получи и обществено порицание, което обаче няма да му попречи да се върне в парламента, където през 2005 г. бе избран от листата на “Атака”, която впоследствие го изгони от редиците си. Депутатът смята да напусне Народното събрание, само ако го осъдят и на втора инстанция.

От общо  седемте народни представители, срещу които започнаха съдебни  дела, Кузов е единственият, зад чийто гръб не стои нито една от политическите сили в парламента. Дали той е бил необходимата жертва, ще разберем от решенията на апелативната и касационната съдебни инстанции.

Споделяне

Още от България