"Репортери без граници"

България може да се срине още по свобода на словото заради КФН

България може да се срине още по свобода на словото заради КФН

Представител на "Репортери без граници" съобщи, че България може да падне още в класацията за свобода на словото заради наложени глоби на няколко медии от Комисията за финансов надзор (КФН).

Ръководителят на бюрото "Европейски съюз и Балкани" на организацията Антоан Ери заяви в неделя пред БНР, че така се "институционализира цензурата в България".

Комисията е превишила правата си, като е потъпкала основни права, смята Ери.

"Тя няма никакво законово основание да иска от медиите да разкриват източниците си на информция в банковия сектор. Те са защитени от закони и на европейско, и на национално ниво. После идва и глобата, която е толкова висока и която под претекст, че "Икономедиа" манипулира пазарите и сее паника, всъщност цели да накара да млъкнат журналистите, които говорят за банковия сектор и за сериозните нередности в него. Всъщност това, което комисията направи, беше да създаде страх сред журналистите и собственици на медии като по този начин инстуционализира някаква форма на цензура", заяви Антоан Ери.

В последната класация за свободата на словото България падна на 100-но място от общо 180 държави, а последните действия на КФН може да засилят тази тенденция, коментира той.

България е на последно място от всички страни от ЕС и не е изключено да продължи да пада надолу. Сложна беше и предходната 2013 година, когато по време на безпрецедентните по своя мащаб протести имаше и насилие срещу журналисти, заяви Ери.

Колкото до институционализирането на цензурата, мога да ви кажа от личен опит, че това може да натежи повече, отколкото шамарите и счупените камери по време на протестите, така че основания за опасения им, каза представителят на "Репортери без граници".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?