България може да стане посредник в решаването на политическата криза в Македония

Даниел Митов: ЕС да се включи в регулирането на ситуацията

Даниел Митов, сн. БГНЕС

Военният министър Николай Ненчев видя България като възможен посредник в решаването на политическата криза в Македония.

"България би могла да бъде един посредник в този процес. Доколкото разбирам, към нас има доверие и са направени такива плахи опити на този етап от македонска страна на по-ниско ниво", посочи Ненчев.

Македония се тресе от политически скандали, като засега управляващите от ВМРО-ДПМНЕ отказват да подадат оставка. Вече се проведоха две срещи между политическите лидери в страната с посредничеството на Запада, но те не доведоха до пробив в ситуацията.

Ненчев коментира още, че засега не смята, че ситуацията в Македония носи заплаха за сигурността в България.

Той посочи, че териториалната цялост и суверенитета на Македония трябва да бъдат гарантирани, а нейните граждани трябва по демократичен начин да определят своето бъдеще.

Външният министър Даниел Митов от своя страна посочи, че Европейския съюз трябва с всичките си институции да се включи в регулирането на политическата криза в Македония.

Според него медиацията и политическия диалог между отделните политическите партии е и отговорност на европейските институции, и на отделните държавите членки на ЕС, тъй като Македония е една от тези държави, които желаят да се присъединят към семейството на европейските държави.

Той каза, че в Македония трябва да започнат да се прилагат европейските практики и да се започнат европейски реформи там колкото се може по-бързо.

Митов коментира още, че е нарушено доверието към правителството и партиите, като на тези притеснения на гражданите трябва да се отговори.

"Гражданите на Македония заслужават добро управление, да видят европейски реформи и европейски практики", каза Митов.

Той коментира още, че България търси добри отношения с Македония.

"Тя ни е съсед и ние желаем да я видим член на ЕС”, добави Митов.

Политическа криза в Македония се задълбочава, като протестите срещу правителството на Груевски продължават вече десет дни.

Протестите започнаха на 5 май, когато лидерът на опозицията Зоран Заев пусна пред журналисти запис на разговор, в който премиерът Груевски дава указания на вътрешния министър Гордана Янкуловска как да се прикрият извършителят на убийството на младо момче, опитало се да се качи на трибуната, на която през лятото на 2011-а година е бил премиерът Никола Груевски.

Заев пусна още серия компрометиращи записи, а премиерът в опит да тушира напрежението направи промени в правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България