България може да стане транзитен пункт за износ на иракски петрол към Европа

България може да бъде основна и първа станция за продажба на иракски петрол към Европа, каза днес Мохамед Амин Ахмед, бивш посланик на Ирак в София (1995-1999), цитиран от БТА.

Мохамед Амин Ахмед, който бе председател на комисията, временно управляваща външните работи, назначена от американската администрация (април - 1 юли 2003 г.), е у нас по покана на Атлантическия клуб в България и се срещна в парламента с външния министър Соломон Паси.

Има възможност да се създадат съвместни българо-иракски проекти, най вече в областта на енергетиката, каза Ахмед. Той изрази увереност, че натрупаният от Ирак дълг към България след възстановяването на нормалния живот в Ирак, ще бъде върнат. Ирак никога не е отказвал да плаща задълженията си, но поради ембаргото не е можел да го направи, обясни той.

Соломон Паси определи идеята България да стане транзитен пункт за износ на иракски петрол към Европа като рационална, но отбеляза, че тя трябва да се обсъди с министъра на енергетиката Милко Ковачев.

На днешната среща са били обсъдени въпроси за политическото, икономическото и демократично възстановяване на Ирак, както и евентуалната подкрепа, която България може да окаже за възстановяването, чрез български компании.

Конкретни проекти не сме коментирали, задачата ни е да създадем добър климат и да направим възможното максимален брой фирми да работят в и с Ирак, каза външният министър.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?